Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Το ύψος μας φανερώνει αν κινδυνεύουμε από άνοια
Το ύψος μας φανερώνει αν κινδυνεύουμε από άνοια

Το ύψος μας φανερώνει αν κινδυνεύουμε από άνοια

  • November 5, 2014
  • 0 Likes
  • 22 Views
  • 0 Comments

altΟι κοντοί είναι πιο πιθανό να πάθουν άνοια και να πεθάνουν από αυτήν, σε σχέση με τους ψηλούς, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα με ελληνική συμμετοχή. Είναι η πρώτη μελέτη, η οποία συνδέει το ύψος με τον κίνδυνο άνοιας στην τρίτη ηλικία.

Η συσχέτιση ύψους – άνοιας είναι πολύ πιο έντονη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, για λόγους που δεν είναι σαφείς. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τομ Ρους της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό ψυχιατρικής “British Journal of Psychiatry”, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», μελέτησαν στοιχεία για σχεδόν 220.000 ανθρώπους.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι οι άνδρες με ύψος κάτω από 1,65 μέτρα έχουν κατά μέσο όρο 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια και να πεθάνουν από αυτήν, σε σχέση με όσους έχουν ύψος πάνω από 1,73 μέτρα. Μια “ψαλίδα” 7,3 εκατοστών ανάμεσα σε δύο οποιαδήποτε ύψη αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 24% περίπου για τον πιο κοντό.

Στις γυναίκες ο παράγων του ύψους παίζει σχετικά μικρότερο ρόλο. Παρ’ όλα αυτά, μια γυναίκα με ύψος 1,56 μέτρων έχει 35% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσει άνοια, σε σχέση με μια γυναίκα ύψους 1,65 μέτρων. Μια οποιαδήποτε διαφορά ύψους 6,8 εκατοστών αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 13% για την πιο κοντή.

alt

Το χαμηλό ύψος θεωρείται από τους επιστήμονες ένδειξη για την ύπαρξη αναπτυξιακών δυσκολιών κατά τα πρώτα χρόνια ζωής ενός παιδιού, κυρίως λόγω ψυχολογικού στρες, διαφόρων ασθενειών ή κακής διατροφής. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα κορίτσια επηρεάζονται λιγότερο από ότι τα αγόρια από την κακή διατροφή και το στρες κατά την παιδική ηλικία τους, γι’ αυτό ο παράγων του ύψους παίζει μικρότερο ρόλο αργότερα, όσον αφορά τον κίνδυνο της άνοιας.

«Η νέα έρευνα δείχνει τη σημασία που έχουν οι έγκαιρες παρεμβάσεις, έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν φυσιολογική διατροφή και γενικά να μην αντιμετωπίζουν κινδύνους», δήλωσε ο Τομ Ρους.

Περίπου ένας στους έξι ανθρώπους άνω των 80 ετών έχει άνοια και το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο στο μέλλον. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής (σωστή διατροφή, σωματική και νοητική άσκηση, όχι κάπνισμα κ.α.) μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας.

Στην έρευνα συμμετείχε και ο ελληνικής καταγωγής Εμμανουήλ Σταματάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ της Αυστραλίας (και μέχρι πρόσφατα στο University College του Λονδίνου), ο οποίος αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) το 1996.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline