Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Η εξέταση της κόρης του ματιού
Η εξέταση της κόρης του ματιού

Η εξέταση της κόρης του ματιού

  • July 25, 2014
  • 0 Likes
  • 24 Views
  • 0 Comments

altΗ εξέταση της κόρης του ματιού, αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες οφθαλμολογικές εξετάσεις. Στην εξέταση αυτή, ελέγχεται το μέγεθος, αν είναι το ίδιο και για τα δύο μάτια (μία διαφορά μέχρι 1 χιλιοστό, μπορεί να είναι φυσιολογική).

Επίσης γίνεται έλεγχος αν είναι κανονικό το σχήμα, καθώς και αν αντιδρούν κανονικά στο φώς. Από την εξέταση της κόρης, μπορεί ο ειδικός να εξαγάγει συμπεράσματα ακόμη και για την λειτουργία του οπτικού νεύρου, αλλά άλλων ανωτέρων κέντρων του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Έλεγχος της κινητικότητας του οφθαλμικού βολβού

Η κινητικότητα του οφθαλμικού βολβού, ελέγχεται πάντοτε και ιδιαίτερα σε ασθενείς που παραπονούνται για διπλωπία (διπλή όραση) ή όταν ο ιατρός υποπτεύεται κάποια νευρολογική ασθένεια. Κατ’ αρχή, ο ιατρός ελέγχει για πιθανές αποκλίσεις των αξόνων των οφθαλμών που μπορεί να προέρχονται από στραβισμό, δυσλειτουργία των μυών που κινούν τον οφθαλμικό βολβό, ή παράλυση των κρανιακών νεύρων που νευρώνουν τους οφθαλμοκινητικούς μύες. Ελέγχονται οι σακκαδικές κινήσεις (δηλαδή οι κινήσεις που κάνει το μάτι όταν μετακινείται από το ένα σημείο εστίασης, στο άλλο, όπως γίνεται στο διάβασμα), καθώς και η ικανότητα του εξεταζομένου να παρακολουθεί συνεχώς ένα στόχο καθώς αυτός ο στόχος κινείται προς όλα τα σημεία του χώρου. Ο εξετάζων σημειώνει την συμμετρία των κινήσεων, την ταχύτητα, την ομαλότητα των κινήσεων και ελέγχει αν ο εξεταζόμενος μπορεί ή όχι να καθηλώσει το βλέμμα του σε καθορισμένα σημεία. Με τον τρόπο αυτό, γίνεται ο έλεγχος της κινητικότητας που παρέχουν στον οφθαλμικό βολβό οι οφθαλμοκινητικοί μύες.

alt

Εξωτερική επισκόπηση του ματιού

Η εξωτερική επισκόπηση του ματιού, περιλαμβάνει τον έλεγχο των βλεφάρων και των ιστών που τους περιβάλλουν. Ελέγχεται επίσης ο επιπεφυκότας (δηλαδή, η λεπτή, διαφανής μεμβράνη που καλύπτει την πρόσθια επιφάνεια του οφθαλμικού βολβού και συνεχίζεται και προς το εσωτερικό των βλεφάρων),καθώς και ο  σκληρός χιτώνας, ανασηκώνοντας το άνω και το κάτω βλέφαρο και φωτίζοντας την περιοχή. Ελέγχονται επίσης τα βλέφαρα, αν υπάρχει βλεφαρόπτωση, που μπορεί να υποδηλώνει κάποιο νευρολογικό πρόβλημα.

Έλεγχος του αμφιβληστροειδούς ή βυθοσκόπηση

Ο έλεγχος του αμφιβληστροειδούς ή απλώς, βυθοσκόπηση, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος της οφθαλμολογικής εξέτασης. Η εξέταση αυτή γίνεται με το οφθαλμοσκόπιο και  αφού προηγηθεί διαστολή της κόρης(μυδρίαση), με την ενστάλλαξη σταγόνων ειδικού φαρμάκου, μπορεί να γίνει επισταμένος έλεγχος ολοκλήρου του αμφιβληστροειδούς χιτώνα. Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στην εμφάνιση του οπτικού δίσκου, δηλαδή του σημείου απ’ όπου εξέρχονται από το οπίσθιο τοίχωμα του οφθαλμού οι νευρώνες των γαγγλιακών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς, σχηματίζοντας έτσι το οπτικό νεύρο. Ελέγχεται επίσης όλο το αγγειακό δίκτυο του αμφιβληστροειδούς

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

  • Μοιραστείτε: