Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Η διάγνωση της εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης
Η διάγνωση της εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης

Η διάγνωση της εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης

  • May 14, 2014
  • 0 Likes
  • 24 Views
  • 0 Comments

altΤο υπερηχογράφημα αποτελεί σήμερα την πλέον συνηθισμένη, αλλά και απλούστερη μέθοδο διάγνωσης της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης. Με την μέθοδο αυτή, μπορεί να εντοπισθεί θρόμβος, εάν υπάρχει, καθώς και το μέγεθός του. Διαδοχικά υπερηχογραφήματα, εάν συγκριθούν, μπορούν να δείξουν εάν ο θρόμβος έχει αυξηθεί ή έχει διαλυθεί.

Το υπερηχογράφημα δίνει καλύτερα αποτελέσματα, για τις φλέβες που είναι πάνω από το γόνατο, σε σύγκριση προς αυτές που είναι κάτω από το γόνατο. Η παλαιότερη μέθοδος του φλεβογραφήματος (ένεση σκιαγραφικής ουσίας στη φλέβα), δεν χρησιμοποιείται πλέον και αναφέρεται για ιστορικούς λόγους.

Η εξέταση των Δ-διμερών (D-dimer test), είναι μία εξέταση αίματος, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μέθοδος ελέγχου, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει θρόμβος. Τα Δ-διμερή, είναι χημικές ουσίες, οι οποίες παράγονται, όταν ένας θρόμβος διαλύεται βαθμιαίως. Η εξέταση αυτή, χρησιμοποιείται σαν ένας θετικός ή αρνητικός δείκτης. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, τότε δεν υπάρχει θρόμβωση. Εάν είναι θετικό, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι υπάρχει εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, αφού υπάρχουν πολλές καταστάσεις που θα μπορούσαν να έχουν θετικό αποτέλεσμα (για παράδειγμα, μία χειρουργική επέμβαση, μια πτώση ή η εγκυμοσύνη). Για τον λόγο αυτό, το τεστ των Δ-διμερών, θα πρέπει να χρησιμοποιείται επιλεκτικά.

Ποια είναι η θεραπευτική αγωγή για την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση;
 
Περιπτώσεις εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, οι οποίες εμφανίζονται κάτω από το γόνατο, έχουν την τάση να μη προκαλούν εμβολές. Τα περιστατικά αυτά, μπορεί να παρακολουθούνται τακτικά με υπερηχογράφημα, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι δεν επεκτείνονται υπεράνω του γόνατος. Την ίδια στιγμή βεβαίως, θα πρέπει να διερευνάται η αιτία της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.
 
Η θεραπευτική αγωγή για την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση που εμφανίζεται πάνω από την περιοχή του γόνατος, είναι η θεραπεία με αντιπηκτικά φάρμακα, εκτός αν υπάρχει αντένδειξη. Στις αντενδείξεις περιλαμβάνονται οι πρόσφατες μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις (επειδή τα αντιπηκτικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν αιμορραγίες), ή ανεπιθύμητες αντιδράσεις μετά από προηγούμενη λήψη αντιπηκτικών.

alt

Τα αντιπηκτικά εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση του θρόμβου και έτσι προλαμβάνεται η πιθανότητα πρόκλησης εμβολής.

Η χειρουργική αντιμετώπιση, αποτελεί σπάνια επιλογή. Αφορά ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν σε αντιπηκτική αγωγή ή που εμφανίζουν καθ’ υποτροπή θρομβώσεις, παρά την αντιπηκτική αγωγή.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης;

Η κυριότερη επιπλοκή της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, είναι η πνευμονική εμβολή. Μπορεί να εμφανισθεί με πόνο στο στήθος και δύσπνοια. Αποτελεί μία κατάσταση που απαιτεί άμεση θεραπεία, γιατί είναι επικίνδυνη για τη ζωή του αρρώστου.
 
Μετά από μία εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, μπορεί να εμφανισθεί το μετα-φλεβιτικό σύνδρομο. Το προσβεβλημένο κάτω άκρο, μπορεί να εμφανίσει χρόνια διόγκωση και να εμφανισθούν μεταβολές της χροιάς του δέρματος, να είναι επώδυνο και να σχηματιστούν έλκη, γύρω από τον αστράγαλο και το άκρο πόδι.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline