Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τα αίτια της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης
Τα αίτια της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

Τα αίτια της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

  • March 6, 2014
  • 0 Likes
  • 28 Views
  • 0 Comments

altΗ γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μία κατάσταση κατά την οποία, το υγρό περιεχόμενο του στομάχου, παλινδρομεί και έτσι εισέρχεται στον οισοφάγο. Το υγρό αυτό, καθώς είναι πλούσιο σε οξύ και πεψίνη(ένα ένζυμο, με το οποίο αρχίζει η πέψη των πρωτεϊνών), μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή (οισοφαγίτιδα) και σοβαρή βλάβη, αν και τα  σημεία της φλεγμονής, δεν είναι πάντοτε ορατά σε όλους τους πάσχοντες.

Το υγρό αυτό, μπορεί επίσης να περιέχει χολή, η οποία έχει εισέλθει από το δωδεκαδάκτυλο προς το στομάχι. Πάντως, την μεγαλύτερη βλάβη, την προκαλεί το οξύ, ενώ δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο τι ποσοστό της βλάβης οφείλεται στην πεψίνη και στη χολή.

Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης;   

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, είναι μία χρόνια κατάσταση. Έτσι και εμφανιστεί, διατηρείται συνήθως εφ΄ όρου ζωής. Εάν προκληθεί οισοφαγίτιδα και αυτή είναι μία χρόνια κατάσταση. Επιπλέον, εάν ο οισοφάγος επουλωθεί μετά από επιτυχή θεραπεία και η θεραπεία αυτή διακοπεί, η βλάβη θα επανεμφανισθεί στους περισσότερους ασθενείς, μέσα σε λίγους μήνες. Συνεπώς, όταν αρχίσει η θεραπεία, συνήθως χρειάζεται να διατηρηθεί για πάντα, μολονότι υπάρχει και η αντίθετη άποψη, η οποία υποστηρίζει ότι σε μερικούς ασθενείς με διαλείποντα συμπτώματα και χωρίς οισοφαγίτιδα, η θεραπεία μπορεί να εφαρμόζεται με διαλείποντα ρυθμό και μόνο κατά την περίοδο που ο ασθενής παρουσιάζει συμπτώματα.

Ποιος είναι ο μηχανισμός δημιουργίας της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης;

Στην πραγματικότητα, αυτή η παλινδρόμηση του υγρού περιεχομένου του στομάχου, συμβαίνει και στα περισσότερα φυσιολογικά άτομα, σχεδόν στην ίδια συχνότητα με τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Όμως, στους ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, το υγρό του στομάχου περιέχει συχνότερα οξύ και το οξύ παραμένει στον οισοφάγο επί μακρότερο χρονικό διάστημα. Έχει βρεθεί επίσης, ότι το υγρό του στομάχου, στους ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, παλινδρομεί σε υψηλότερο σημείο του οισοφάγου, από ότι στα φυσιολογικά άτομα.

alt

Όταν το άτομο ευρίσκεται σε όρθια θέση, η βαρύτητα, η κατάποση και το σάλιο, αποτελούν σημαντικούς μηχανισμούς προστασίας. Κατά την νύκτα όμως, η παλινδρόμηση των υγρών, είναι πολύ πιθανότερο να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη βλάβη στον οισοφάγο.

Ποιες καταστάσεις ευνοούν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Ορισμένες καταστάσεις, όπως η εγκυμοσύνη, καθιστούν το άτομο πιο ευάλωτο στη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τα αυξημένα επίπεδα των διαφόρων ορμονών κατά την εγκυμοσύνη, πιθανώς προκαλούν παλινδρόμηση των υγρών του στομάχου, μειώνοντας την πίεση στον κατώτερο σφιγκτήρα του οισοφάγου. Την ίδια στιγμή, το αυξανόμενο έμβρυο, αυξάνει την πίεση προς την κοιλία. Επίσης, άλλοι ασθενείς που πάσχουν από ασθένειες οι οποίες μειώνουν την ισχύ των μυών του οισοφάγου, όπως  η σκληροδερμία ή άλλες μικτές ασθένειες του συνδετικού ιστού, καθιστούν τα άτομα πιο ευάλωτα στην εμφάνιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Η κήλη του οισοφαγικού τρήματος, συμβάλλει στην συχνότερη εμφάνιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, αν και δεν έχει απόλυτα διευκρινισθεί ο μηχανισμός  που την προκαλεί. Η πλειοψηφία των ασθενών με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πάσχει από κήλη του οισοφαγικού τρήματος, αλλά υπάρχουν και πολλοί ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, χωρίς κήλη του οισοφαγικού τρήματος. Επιπλέον, υπάρχουν και πολλά άτομα με κήλη του οισοφαγικού τρήματος, χωρίς γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τέλος, υπάρχουν ορισμένα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν ή και να επιδεινώσουν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε αυτά περιλαμβάνονται αντιχολινεργικά, αντι-υπερτασικά (βήτα-αποκλειστές, αποκλειστές διαύλων ασβεστίου), βρογχοδιασταλτικά, ντοπαμινεργικά, προγεστίνη, ηρεμιστικά και τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά.

alt

Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης;

Το συχνότερο σύμπτωμα είναι ο καύσος (αίσθημα καψίματος πίσω από το στέρνο), έντονο, που πολλές φορές μιμείται τον στηθαγχικό πόνο. Ο καύσος είναι συχνότερος μετά τα γεύματα καθώς και κατά την κατάκλιση. Τα επεισόδια του καύσου, έχουν την τάση να εμφανίζουν περιοδικότητα μερικών εβδομάδων ή μηνών. Άλλο σύμπτωμα, είναι η παρουσία υγρού του στομάχου στο στόμα, συνήθως σε μικρές ποσότητες. Μπορεί να ακολουθείται από ναυτία και έμετο.

Ποιες είναι οι επιπλοκές της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης;

•    Έλκη στον οισοφάγο

•    Στένωση του οισοφάγου, λόγω συμφύσεων

•    Οισοφάγος του Barrett: Μακροχρόνια γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που προκαλεί σοβαρές αλλοιώσεις στο επιθήλιο του οισοφάγου. Προκαρκινική κατάσταση, που εμφανίζεται στο 10% των ασθενών με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο του οισοφάγου

•    Λόγω γενικότερου ερεθισμού της περιοχής, βήχας και άσθμα, καθώς και συχνές λοιμώξεις του φάρυγγα και του λάρυγγα, όπως και των πνευμόνων και των κόλπων του προσώπου.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline