Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Οι Αμερικανοί αμφισβητούν τον εμβολιασμό
Οι Αμερικανοί αμφισβητούν τον εμβολιασμό

Οι Αμερικανοί αμφισβητούν τον εμβολιασμό

  • April 7, 2014
  • 0 Likes
  • 47 Views
  • 0 Comments

altΟι Αμερικανοί που δηλώνουν αντίθετοι στον εμβολιασμό δεν αντιπροσωπεύουν πλέον μια μικρή και απομονωμένη μειονότητα της κοινωνίας, αλλά αντίθετα αυξάνουν συνεχώς, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Ο δισταγμός απέναντι στον εμβολιασμό έχει γίνει μια τάση στις ΗΠΑ και όχι μόνο όταν πρόκειται για τον εμβολιασμό κατά των παιδικών ασθενειών.

Δύο στους τρεις ενήλικες Αμερικανούς αρνούνται να εμβολιαστούν κατά της γρίπης, ενώ το ίδιο ποσοστό δεν εμβολιάζει τους εφήβους κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), που ευθύνεται για μεγάλο αριθμό των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC).

«Ο πληθυσμός που μας ανησυχεί είναι αυτός που διστάζει. Γενικά πρόκειται για ανθρώπους με πανεπιστημιακή εκπαίδευση που προέρχονται από τα ανώτερα στρώματα της μεσαίας τάξης», δήλωσε ο Μπάρι Μπλουμ καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Και ο αριθμός τους «αυξάνεται παντού», υπογράμμισε. Τα τελευταία χρόνια έχουν προκαλέσει μεγάλη αίσθηση στο κοινό τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πιθανή σύνδεση κάποιων εμβολίων με τον αυτισμό ή κάποια αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Εξάλλου ο αριθμός των μη αναγνωρισμένων παρενεργειών των εμβολίων επισκιάζει τα οφέλη τους, σύμφωνα με τους εδικούς.

Άλλοι ανησυχούν για την αύξηση του αριθμού των υποχρεωτικών εμβολίων στα παιδιά, που αυξήθηκαν από 7 το 1985 σε 14 σήμερα, επισημαίνει το CDC. Σχεδόν όλες οι αμερικανικές πολιτείες έχουν έναν κατάλογο συνιστώμενων εμβολίων για τα παιδιά προτού αυτά ξεκινήσουν το σχολεία, όμως δέχονται εξαιρέσεις για θρησκευτικούς λόγους αλλά και για προσωπικούς. «Σήμερα μπορείς να αποφύγεις τον εμβολιασμό για φιλοσοφικούς λόγους, είναι εντελώς τρελό», επισημαίνει η Αν Γκέρσον διευθύντρια του τμήματος παιδικών μολυσματικών ασθενειών του πανεπιστημίου Κολούμπια. «Αυτό προκαλεί κακό σε πολύ κόσμο. Όχι μόνο στα παιδιά σας», γιατί ο μη εμβολιασμός μειώνει την ανοσία της ομάδας, προειδοποιεί.

alt

Το ποσοστό εμβολιασμού στις ΗΠΑ αγγίζει το 95%, όμως μια έκθεση του 2011 που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Pediatrics αναφέρει ότι ένας γονέας στους δέκα δεν τηρεί το χρονοδιάγραμμα των εμβολίων για τα παιδιά του και το ένα τέταρτο αμφισβητεί τα οφέλη των εμβολίων. Σύμφωνα με το CDC, τον Φεβρουάριο τα δύο τρίτα των ενηλίκων ηλικίας 18 με 65 ετών δεν εμβολιάστηκαν κατά της εποχικής γρίπης και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία διπλασιάστηκαν σε σχέση με πέρυσι.

Όσον αφορά το εμβόλιο κατά του HPV που συνιστάται στους εφήβους, μόνο μία γυναίκα στις τρεις ηλικίας 19 με 26 ετών είχε εμβολιαστεί το 2012 και μόνο το 2,3% των ανδρών, υπογραμμίζει το CDC.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline