Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Συνεργασία του Συλλόγου ‘ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ’ με την Ακαδημία Αθηνών
Συνεργασία του Συλλόγου ‘ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ’ με την Ακαδημία Αθηνών

Συνεργασία του Συλλόγου ‘ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ’ με την Ακαδημία Αθηνών

  • October 16, 2018
  • 0 Likes
  • 16 Views
  • 0 Comments

Στη σημαντική μείωση του χρόνου που απαιτείται για την εύρεση του κατάλληλου δότη για μεταμόσχευση μυελού των οστών σε παιδιά με καρκίνο, προσβλέπει ο Σύλλογος «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», με την υπογραφή μιας σημαντικής συμφωνίας για την τυποποίηση δειγμάτων εθελοντών δοτών μυελού των οστών του Συλλόγου, από το ΙΙΒΕΑ (Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών).
    
Η συμφωνία, που αποτελεί και το πρώτο βήμα συνεργασίας των δύο φορέων, προβλέπει ότι το ΙΙΒΕΑΑ αναλαμβάνει την τυποποίηση 40.000 δειγμάτων εθελοντών δοτών μυελού των οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», εφαρμόζοντας την πλέον σύγχρονη τεχνολογία τυποποίησης ιστοσυμβατότητας και χρησιμοποιώντας τα τελειότερα μηχανήματα με σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι της παραδοσιακής μεθόδου.
    
Τα πλεονεκτήματα είναι η μεγαλύτερη ακρίβεια, εγκυρότητα, ταχύτητα, αυτοματοποίηση  και ευελιξία με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του χρόνου που απαιτείται για την εύρεση του κατάλληλου δότη για μεταμόσχευση.  
    
Επιπλέον, η ανάλυση που θα πραγματοποιείται θα παρέχει επιπρόσθετες γενετικές πληροφορίες οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν την επιλογή του συμβατού δότη αλλά και το πιθανό αποτέλεσμα της μεταμόσχευσης, ενώ συγχρόνως θα μειώνουν το συνολικό κόστος αφού δεν θα χρειάζονται επιπρόσθετες εξετάσεις, όπως συμβαίνει σήμερα.
    
Το Σύμφωνο Συνεργασίας, υπογράφτηκε από την Πρόεδρο του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και τον Πρόεδρο του ΙΙΒΕΑΑ και Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Καθηγητή Αντώνιο Κουνάδη, στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».
    
Στόχος να μείνουν οι νέοι Έλληνες επιστήμονες στη χώρα μας
    
Η συνεργασία αυτή είναι πολύ σημαντική σε επιστημονικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, αφού στοχεύει αφενός σε μία διευρυμένη επεξεργασία των δειγμάτων και αφετέρου στην στήριξη των ελληνικών ερευνητικών κέντρων και της εθνικής οικονομίας γενικότερα, κρατώντας τους Έλληνες επιστήμονες στη χώρα μας.
    
«Είναι μία συμφωνία που αποδεικνύει ότι ο δρόμος για την δημιουργία μίας καλύτερης κοινωνίας περνά μέσα από την παιδεία, την επιστήμη και την προσφορά στον συνάνθρωπο.  Η ένωση των δυνάμεών μας λοιπόν και η συνέργεια για ένα τόσο σημαντικό επιστημονικό, και συγχρόνως ανθρωπιστικό σκοπό, με έναν φορέα με μακρά ιστορία και προσφορά στον τόπο, αποτελεί για εμάς μεγάλη τιμή», είπε χαρακτηριστικά η κ. Βαρδινογιάννη αναφερόμενη στην υπογραφή της συμφωνίας.
    
«Είναι μία πρωτοπόρος και καινοτόμος συνεργασία, η οποία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την πραγματοποίηση μιας ευρύτερης συνεργασίας.  Είναι πολύ σημαντική η απόφαση του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και της Προέδρου του κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, στην οποία αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την απόφαση της να στηρίξει τα ελληνικά ερευνητικά κέντρα», τόνισε ο κύριος Κουνάδης.
    
Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης ο διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και αντιπρόεδρος του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» Μανώλης Παπασάββας, καθώς και ο αντιπρόεδρος του ΙΙΒΕΑΑ και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου Δημήτρης Θάνος, οι οποίο αναφέρθηκαν αναλυτικά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα αυτής της συνεργασίας.
    
Εξατομικευμένη θεραπεία για τον παιδικό καρκίνο
    
Το επόμενο βήμα της συνεργασίας των δύο φορέων, που θα υλοποιηθεί σύντομα, αφορά στην εμβληματική δράση «Πρόγραμμα για την πλήρη αλληλούχιση γονιδιωμάτων παιδικού καρκίνου στην Ελλάδα με σκοπό την ορθολογική επιλογή βέλτιστης θεραπευτικής αγωγής» για την δραστική αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου, με στόχο κάθε παιδί με καρκίνο στην χώρα μας να λαμβάνει έγκαιρα την πλέον κατάλληλη θεραπεία πλήρως προσαρμοσμένη στις συγκεκριμένες γενετικές μεταβολές του όγκου του.  Η υλοποίηση αυτής της εμβληματικής δράσεως θα γίνεται μέσω της διεθνούς δικτύωσης με Κέντρα Αριστείας, όπως το Ινστιτούτο – Νοσοκομείο Μελέτης και Καταπολέμησης του Καρκίνου Dana Farber Cancer Institute/Hospital (DFCI) του Πανεπιστημίου Harvard.  Με τον τρόπο αυτό, παιδιατρικοί ασθενείς της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ» θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα της έρευνας «Ιατρικής Ακρίβειας» που διεξάγεται στο DFCI και στο ΙΙΒΕΑΑ με στόχο να προσφερθούν άμεσα στον θεράποντα ιατρό και στον ασθενή πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τη γενετική σύσταση του όγκου του και την επιλογή της καλύτερης διαθέσιμης θεραπείας.
    
Ο Σύλλογος «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ»
    
Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» δημιουργήθηκε το 2014, ως ένας ακόμα κρίκος προσφοράς της οικογένειας του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», με πρωταρχικό στόχο την λειτουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών. Μέσα από στοχευμένες δράσεις ο Σύλλογος «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» έχει επιτύχει, μέσα σε τέσσερα χρόνια λειτουργίας, την θεαματική αύξηση του αριθμού των Ελλήνων εθελοντών δοτών στην χώρα μας. Σκοπός του Συλλόγου είναι να ευαισθητοποιήσει την ελληνική κοινωνία σχετικά με την εθελοντική δωρεά μυελού των οστών και να εξασφαλίσει ότι όλοι οι συνάνθρωποι μας που χρειάζονται μεταμόσχευση, θα μπορούν να βρουν ένα συμβατό δότη.
    
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
        
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
            
            
            
            
          

  • Μοιραστείτε: