Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Αίτια και συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης
Αίτια και συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης

Αίτια και συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης

  • June 6, 2014
  • 0 Likes
  • 35 Views
  • 0 Comments

altΗ επιλόχειος κατάθλιψη, αποτελεί το συχνότερο πρόβλημα που συνδέεται με τον τοκετό. Η διαταραχή αυτή, χαρακτηρίζεται από κατάθλιψη, την οποία εμφανίζει η γυναίκα μέσα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων μετά τον τοκετό. Προσβάλλει περίπου το 13% των γυναικών που γεννούν.

Αυτό που αξίζει όμως να σημειωθεί, είναι το γεγονός, ότι η επιλόχειος κατάθλιψη, δεν είναι μία διαταραχή που προσβάλλει μόνον τις μητέρες. Οι πατέρες μπορεί επίσης να την εμφανίσουν. Μπορεί να προσβάλλει ποσοστό μέχρι 10% των νέων πατέρων. Και όπως συμβαίνει με τις γυναίκες, τα συμπτώματα στους άνδρες μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα, δυσκολία να φροντίζουν τον εαυτό τους  αλλά και τα παιδιά τους.

Δυστυχώς, ποσοστό μέχρι 50% των ατόμων που εμφανίζουν επιλόχειο κατάθλιψη ή επιλόχειο ψύχωση (βαρύτερη ψυχική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από παραλήρημα ιδεών), ουδέποτε εντοπίζονται ούτε παρακολουθούνται από ειδικούς. Το γεγονός αυτό, μπορεί να επιφέρει εξουθενωτικά αποτελέσματα στην/στον ασθενή, αλλά και στην οικογένεια. Πολλά τραγικά περιστατικά παιδοκτονιών, πιστεύεται ότι οφείλονται σε τέτοιες καταστάσεις.

Ποιες είναι οι αιτίες και οι παράγοντες κινδύνου για την επιλόχειο κατάθλιψη;

Όπως συμβαίνει με πολλές άλλες ψυχικές παθήσεις, πιστεύεται ότι υπάρχει μία γενετική προδιάθεση και ευαισθησία. Οι ταχείες μεταβολές των ορμονών της αναπαραγωγής, οι οποίες εμφανίζονται μετά τον τοκετό, πιστεύεται ότι αποτελούν τους βιολογικούς παράγοντες, που συμβάλλουν στην εμφάνιση της επιλόχειας κατάθλιψης. Αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον, είναι ότι και οι άνδρες εμφανίζουν μεταβολές σε μερικές ορμόνες κατά την περίοδο μετά τον τοκετό, το οποίο συμβάλλει στην εμφάνιση της επιλόχειας λοίμωξης και σ’ αυτούς. Επίσης, το στρες το οποίο προκαλεί η φροντίδα του νεογέννητου, αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα.

Επιπλέον παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της επιλόχειας κατάθλιψης, αποτελούν τα προβλήματα του έγγαμου βίου, χαμηλή αυτοεκτίμηση καθώς και έλλειψη κοινωνικής βοήθειας και υποστήριξης πριν, αλλά και μετά την γέννηση του παιδιού.

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης;

Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης, αρχίζουν μέσα σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων μετά τον τοκετό και περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

•    Αισθήματα μεγάλης θλίψης και μελαγχολίας, έλλειψης συναισθήματος, αίσθημα κενότητας, ή συχνά κλάματα

•    Αισθήματα ευερεθιστότητας ή οργής και θυμού

•    Τάση για απομάκρυνση από τις σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους ή από δραστηριότητες που συνήθως ήταν ευχάριστες στο άτομο που πάσχει από επιλόχεια κατάθλιψη

•    Βαθύ αίσθημα αποτυχίας ή ανεπάρκειας

•    Έντονη ανησυχία και άγχος για το παιδί ή, αντιθέτως, έλλειψη ενδιαφέροντος για το παιδί

•    Σκέψεις για αυτοκτονία ή φόβο ότι θα προκαλέσει βλάβη στο παιδί

Η επιλόχειος ψύχωση, εμφανίζεται πολύ σπανιότερα και θεωρείται ότι αποτελεί μια σοβαρή μορφή της επιλόχειας κατάθλιψης.

alt

Στα συμπτώματα αυτής της διαταραχής, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

•    Παραλήρημα (έκφραση εσφαλμένων ιδεών)

•    Ψευδαισθήσεις (για παράδειγμα, αναφέρει ότι ακούει φωνές ή βλέπει πράγματα, που δεν υπάρχουν)

•    Σκέψεις για πρόκληση βλάβης στο παιδί

•    Σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline