Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Νέα μέθοδος για τη πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων
Νέα μέθοδος για τη πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων

Νέα μέθοδος για τη πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων

  • August 20, 2013
  • 0 Likes
  • 39 Views
  • 0 Comments

altΗ φωτογράφηση του αμφιβληστροειδούς μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των ατόμων τα οποία πάσχουν από υπέρταση και έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Hypertension, αναφέρει ότι η φωτογράφηση του αμφιβληστροειδούς μπορεί κάποια μέρα να αξιολογήσει το κατά πόσον ένας ασθενής που πάσχει από υπέρταση, έχει πιθανότητα να υποστεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όπως δηλώνει ο επικεφαλής μελέτης, Καθηγητής στο Ινστιτούτο έρευνας του οφθαλμού, του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, Dr Mohammad Kamran MD, Ph.D, «Ο αμφιβληστροειδής παρέχει πληροφορίες για την κατάσταση των αγγείων στον εγκέφαλο. Η φωτογράφηση του αμφιβληστροειδούς, είναι μια μη επεμβατική αλλά και φθηνή μέθοδος για να εξετάζονται τα αγγεία του αμφιβληστροειδούς».

Οι ερευνητές, αφού έλαβαν υπόψη διάφορους παράγοντες κινδύνου, όπως η ηλικία, το φύλο, τη φυλή, το επίπεδο χοληστερόλης, το σάκχαρο του αίματος, του δείκτη μάζας σώματος, το κάπνισμα και τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, βρήκαν ότι, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 35% μεγαλύτερος σε άτομα με ήπια υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια και 137% μεγαλύτερος, στα άτομα εκείνα που παρουσίαζαν μέτρια ή σοβαρή υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια.

alt

Ακόμη και σε ασθενείς που ελάμβαναν φάρμακα και είχαν καλό έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, ο κίνδυνος για τη δημιουργία θρόμβωσης ήταν υψηλότερος κατά 96% στα άτομα εκείνα που παρουσίαζαν ήπια υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια και 198% υψηλότερος στα άτομα  εκείνα που παρουσίαζαν μέτρια ή σοβαρή υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline