Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σταματούν την ιατρική βοήθεια στη Σομαλία
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σταματούν την ιατρική βοήθεια στη Σομαλία

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σταματούν την ιατρική βοήθεια στη Σομαλία

  • August 14, 2013
  • 0 Likes
  • 50 Views
  • 0 Comments

altΗ έλλειψη σεβασμού και η χειραγώγηση της ανθρωπιστικής δράσης οδήγησαν τους MSF στην απόφαση να σταματήσουν να παρέχουν ιατρική βοήθεια στη χώρα μετά από 22 χρόνια. Η υποστήριξη και η ανοχή των βίαιων επιθέσεων κατά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα/Médecins Sans Frontières (MSF) από ένοπλες ομάδες και πολιτικούς ηγέτες δεν εξασφαλίζουν τις ελάχιστες εγγυήσεις για τη λειτουργία των προγραμμάτων της οργάνωσης.

Ναϊρόμπι, 14 Αυγούστου 2013- Το κλείσιμο όλων των προγραμμάτων τους στη Σομαλία, όπου δραστηριοποιούνταν αδιαλείπτως από το 1991, ανακοίνωσαν σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα/Médecins Sans Frontières (MSF), εξαιτίας των ακραίων επιθέσεων κατά του προσωπικού τους σε ένα περιβάλλον όπου ένοπλες ομάδες και οι πολιτικοί ηγέτες υποστηρίζουν, ανέχονται η αποδέχονται όλο και περισσότερο τα περιστατικά δολοφονίας, επιθέσεων, και απαγωγής εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ίδιοι φορείς-κυρίως, αν και όχι αποκλειστικά, στην κεντρική και νότια Σομαλία-με τους οποίους οι MSF πρέπει να διαπραγματευτούν τις ελάχιστες εγγυήσεις σε ένδειξη σεβασμού προς την ιατρική, ανθρωπιστική τους δράση, έχουν συμβάλει στις βίαιες επιθέσεις σε βάρος του προσωπικού των MSF, είτε μέσω της άμεσης συμμετοχής σε αυτές είτε μέσω της σιωπηρής έγκρισης. Οι ενέργειες αυτού του είδους και η ανοχή αυτής της κατάστασης έχουν ως συνέπεια να μένουν εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι Σομαλοί χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια, όπως αναφέρουν οι MSF.

Στα 22 χρόνια δράσης τους στη Σομαλία, οι MSF μπήκαν σε διαπραγματεύσεις με ένοπλες ομάδες και αρχηγούς όλων των πλευρών. Οι εξαιρετικά μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν στη χώρα ανάγκασαν την οργάνωση και το προσωπικό της να εκτεθούν για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο κίνδυνο-που βάρυνε σε μεγάλο βαθμό τα μέλη του ντόπιου προσωπικού-και να δεχτούν να προβούν σε σοβαρούς συμβιβασμούς επί των αρχών της ανεξάρτητης και αμερόληπτης δράσης τους.

Τα πιο πρόσφατα περιστατικά περιλαμβάνουν τη βάναυση δολοφονία δυο μελών των MSF στο Μογκαντίσου το Δεκέμβριο του 2011 και την ακόλουθη πρόωρη απελευθέρωση του καταδικασμένου δολοφόνου, και τη βίαιη απαγωγή δυο μελών της οργάνωσης στον προσφυγικό καταυλισμό Νταντάμπ στην Κένυα που έληξε πριν από ένα μόλις μήνα μετά από 21 μήνες κράτησής τους στη νοτιοκεντρική Σομαλία. Αυτά τα δύο περιστατικά είναι τα τελευταία από μια σειρά ακραίων επιθέσεων. Δεκατέσσερα ακόμα εργαζόμενοι των MSF έχουν σκοτωθεί, ενώ από το 1991 η οργάνωση έχει βιώσει δεκάδες επιθέσεις εναντίον του προσωπικού της, των ασθενοφόρων και των ιατρικών εγκαταστάσεων της.

«Επιλέγοντας να σκοτώσουν, να επιτεθούν και να απαγάγουν μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι ένοπλες αυτές ομάδες, και οι πολιτικοί αρχηγοί που δείχνουν ανοχή προς τις ενέργειές τους, έχουν σφραγίσει τις ζωές αμέτρητων Σομαλών», δήλωσε ο Δρ. Ούνι Καρουνακάρα, Πρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου των MSF. «Κλείνουμε τα προγράμματά μας στη Σομαλία καθώς δεν μπορούμε να παρέχουμε βοήθεια στο σομαλικό πληθυσμό κάτω από τόσο επικίνδυνες συνθήκες και κάνοντας τόσους συμβιβασμούς».

Πέρα από τις δολοφονίες, τις απαγωγές και τις βίαιες επιθέσεις κατά του προσωπικού, το να συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε στη Σομαλία θα σήμαινε ότι έπρεπε να λάβουμε έκτακτα μέτρα χρήσης ένοπλων φρουρών, κάτι που δεν κάνουμε σε καμία άλλη χώρα, και να δεχτούμε μεγάλο περιορισμό της ανεξαρτησίας της δράσης μας.

Στην ανθρωπιστική δράση πρέπει να αναγνωρίζεται η αξία της ιατρικής ανθρωπιστικής συνεισφοράς, και ως εκ τούτου να αποδέχονται όλες οι πλευρές την παροχή ιατρικής βοήθειας, καθώς και τις αρχές της ανεξαρτησίας και της αμεροληψίας. Επίσης, οι φορείς αυτοί πρέπει να επιδείξουν την ικανότητα και την προθυμία να μπουν σε διαπραγματεύσεις που θα διασφαλίσουν τις ελάχιστες εγγυήσεις ασφάλειας για τους ασθενείς και το προσωπικό. Σήμερα αυτή η προϋπόθεση, που είναι πάντα δύσκολο να τηρηθεί σε ζώνες συγκρούσεων, δεν υφίσταται πλέον στη Σομαλία.

alt

«Τελικά, οι άμαχοι Σομαλοί θα πληρώσουν το μεγαλύτερο κόστος», σημείωσε ο Δρ. Καρουνακάρα. «Πολλοί Σομαλοί έχουν ζήσει μόνο τον πόλεμο και την πείνα. Οι ένοπλες ομάδες που στοχοποιούν εργαζομένους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι πολιτικοί ηγέτες που ανέχονται αυτές τις πράξεις βίας, στερούν ουσιαστικά από το σομαλικό πληθυσμό, που λαμβάνει ήδη πολύ μικρότερη βοήθεια από αυτή που χρειάζεται, τη δυνατότητα να έχει ακόμα και περιορισμένη πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα».

Οι MSF θα κλείσουν τα προγράμματά τους σε όλη τη Σομαλία, στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου και τα προάστια Αφγκούγιε και Ντέινιλ, Μπαλάντ, Ντίνσορ, Γκαλκάγιο, Τζιλίμπ, Τζοχάρ, Κισμάγιο, Μαρέρε, και Μπαράο. Περισσότερα από 1.500 μέλη προσωπικό υποστήριζε ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων, όπως παροχή δωρεάν πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, επισιτιστική θεραπείας, προγράμματα μητρικής υγείας, χειρουργικές επεμβάσεις, αντιμετώπιση επιδημιών, εκστρατείες εμβολιασμού, διανομή ειδών πρώτης ανάγκης και καθαρού νερού. Μόνο το 2012, οι ομάδες των MSF πραγματοποίησαν 624.000 ιατρικές εξετάσεις, έκαναν 41.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία, παρείχαν ιατρική φροντίδα σε 30.090 υποσιτισμένα παιδιά, εμβολίασαν 58.620 ανθρώπους και πραγματοποίησαν 7.300 τοκετούς.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των 22 χρόνων δράσης των MSF στη Σομαλία, το προσωπικό των MSF  είδε από πρώτο χέρι πόσο μεγάλες είναι οι ανάγκες του σομαλικού πληθυσμού. Τη στιγμή που οι MSF διατηρούν τη δέσμευσή τους να ανταποκρίνονται σε αυτές τις πολύ μεγάλες ανάγκες παρέχοντας ιατρική φροντίδα και ανθρωπιστική βοήθεια, όλοι οι φορείς στη Σομαλία πρέπει να δηλώσουν εμπράκτως την ικανότητά και την προθυμία τους να διευκολύνουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο σομαλικό πληθυσμό και να σεβαστούν την ασφάλεια των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο στην προσπάθειά τους να παρέχουν βοήθεια.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Μαρία Πασχούλα, Υπεύθυνη Τύπου ΓΧΣ
Τηλ. 210 5200500 (εσωτ. 109)

Twitter: twitter.com/msfgreece
Facebook: www.facebook.com/msf.greece
Web-site: www.msf.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline