Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Το κάπνισμα, εκτός των άλλων, κουφαίνει!
Το κάπνισμα, εκτός των άλλων, κουφαίνει!

Το κάπνισμα, εκτός των άλλων, κουφαίνει!

  • June 11, 2014
  • 0 Likes
  • 32 Views
  • 0 Comments

altΕκτός των άλλων, λίγο-πολύ γνωστών επιπτώσεων του καπνίσματος στην υγεία, υπάρχει και μία άλλη πιθανή συνέπεια, πιο απρόσμενη: η μερική απώλεια της ακοής. Οι καπνιστές έχουν κατά μέσο όρο 15% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν μειωμένη ακοή με το πέρασμα του χρόνου, σε σχέση με τους μη καπνιστές, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη δείχνει ότι το πρόβλημα αφορά ακόμη και στους παθητικούς καπνιστές. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Πάιερς Ντόουζ του Κέντρου Ανθρώπινης Επικοινωνίας και Κώφωσης του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ωτορινολαρυγγολογίας “Journal of the Association for Research of Otolaryngology”, σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 165.000 ενηλίκους ηλικίας 40 έως 69 ετών, που είχαν κάνει ένα τεστ ακοής (αναγνώριση ομιλίας σε συνθήκες διάχυτου θορύβου).

alt

Έτσι, ακόμη και οι παθητικοί, εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα σχετικής απώλειας της ακοής. Και στις δύο περιπτώσεις -τόσο στο ενεργητικό, όσο και στο παθητικό κάπνισμα- όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζει κανείς ή σε όσο περισσότερο καπνό των άλλων εκτίθεται, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να εμφανίσει μειωμένη ακοή σταδιακά.

Παραμένει ασαφές γιατί η ακοή επηρεάζεται από το κάπνισμα, αλλά μπορεί να εμπλέκονται καρδιαγγειακά αίτια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline