Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Ryanair: Ανεβάζει το στόχο για κέρδη και επιβάτες

Ryanair: Ανεβάζει το στόχο για κέρδη και επιβάτες

Την αισιοδοξία της για την πορεία της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια εξέφρασε η Ryanair τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την low cost αεροπορική εταιρεία, η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια δεν περιορίστηκε τον χειμώνα μετά από τον αριθμό-ρεκόρ των επιβατών κατά την θερινή περίοδο, σημειώνοντας μάλιστα ότι αναμένει 168 εκατ. επιβάτες την χρονιά που ξεκίνησε την 1η Απριλίου, από 166,5 εκατ. προηγουμένως.

Ο αερομεταφορέας προβλέπει ότι τα κέρδη θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ, και μειώνει τον πιθανό αντίκτυπο μιας ύφεσης στη ζήτηση για τις πτήσεις χαμηλού κόστους φέτος τον χειμώνα, με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Μάικλ Ο’ Λίρι, να κάνει λόγο για «απροσδόκητη» επιτάχυνση στη ζήτηση.

«Η δυναμική της ανάκαμψης αυτό το καλοκαίρι μας εξέπληξε», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC τη Δευτέρα. «Βλέπουμε αυτή την τεράστια ζήτηση για ταξίδια. Πιστεύαμε ότι θα χαλαρώσει τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο καθώς φτάσαμε στον χειμώνα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις για αυτό».

Αναλυτικότερα, η αεροπορική εταιρεία σημείωσε κέρδη 1,37 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, έναντι ζημιών 48 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα έσοδα τριπλασιάστηκαν στα 6,6 δισ. ευρώ, καθώς μετέφερε 95,1 εκατ. επιβάτες, έναντι 39,1 εκατ. πέρυσι. Tο ποσοστό πληρότητας στις πτήσεις της Ryanair έφτασε το 94% έναντι 79% τον αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Η Ryanair είχε σημειώσει κέρδη 203 εκατ. ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το πρώτο διάστημα κατά το οποίο είχα κερδοφόρα δραστηριότητα μετά από την πανδημία.

Οι αεροπορικές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη είδαν αύξηση της ζήτησης τους τελευταίους μήνες, καθώς οι χώρες έχουν χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που ίσχυαν λόγω της πανδημίας. Ως εκ τούτου έχουν ανακάμψει τόσο τα ταξίδια αναψυχής όσο και τα επαγγελματικά ταξίδια.

Αναφερόμενη στις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της επιβράδυνσης των οικονομιών και των υψηλότερων λογαριασμών των νοικοκυριών στο επιχειρηματικό της μοντέλο, η Ryanair  χαρακτήρισε υπερβολικές αυτές τις ανησυχίες. Προέβλεψε ότι ο κόσμος θα προτιμάει να ταξιδεύει με τους χαμηλότερους διαθέσιμους αεροπορικούς ναύλους αντί να μην κάνει τις διακοπές του.

«Η ζήτηση για τα Χριστούγεννα φαίνεται πολύ ενισχυμένη, το επόμενο Πάσχα και ήδη το επόμενο καλοκαίρι φαίνονται να πηγαίνουν πολύ δυνατά οι κρατήσεις», δήλωσε στο Bloomberg TV ο Μάικλ Ο’ Λίρι. «Αυτό που είναι ασυνήθιστο είναι ότι αυτή τη φορά νομίζω ότι μπαίνουμε σε ύφεση με πλήρη απασχόληση. Οι άνθρωποι φαίνεται να ξοδεύουν και σίγουρα να ταξιδεύουν».

Έτσι η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει 10% περισσότερες θέσεις αυτόν τον χειμώνα από ό,τι πριν από την περίοδο του Covid, σε σύγκριση με περικοπές χωρητικότητας περίπου 20% στις περισσότερες ανταγωνιστικές της εταιρείες στην ΕΕ.

Υποθέτοντας ότι δεν θα υπάρξουν δυσμενή γεγονότα, όπως η αναζωπύρωση της πανδημίας, η αεροπορική εταιρεία είπε ότι αναμένει κέρδη για ολόκληρο το έτος από 1 έως 1,2 δισ. ευρώ.

Επίσης, καθώς οι ηγέτες μαζεύονται στην Αίγυπτο για τη διάσκεψη για το κλίμα Cop27, ο Ο’ Λίρι ισχυρίστηκε ότι το μεγαλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα των αεροπορικών εταιρειών είναι να βελτιώσουν τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας για να αποφύγουν τον χαμένο χρόνο στον αέρα. Ωστόσο, ακτιβιστές και επιστήμονες του κλίματος υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι οι ίδιες οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να πληρώνουν υψηλότερους φόρους για τη ρύπανση που δημιουργούν.

naftemporiki.gr

Related Posts