Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ρήξη μηνίσκου και χιαστού: Ποια τα συμπτώματα;
Ρήξη μηνίσκου και χιαστού: Ποια τα συμπτώματα;

Ρήξη μηνίσκου και χιαστού: Ποια τα συμπτώματα;

  • June 4, 2021
  • 1 Like
  • 55 Views
  • 0 Comments

Ο Γεώργιος Πετσίνης MD, PhD, Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Τραυματολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, ποια είναι τα συμπτώματα στις 2 σημαντικότερες παθήσεις γόνατος που αντιμετωπίζουν περισσότερο οι αθλητές, δηλαδή στη ρήξη μηνίσκου και στη ρήξη χιαστού.

Η άρθρωση του γόνατος είναι περίπλοκη αλλά σημαντική για την σταθερότητα της σπονδυλικής στήλης και κάθε ένας από τους συνδέσμους διαδραματίζει και ξεχωριστό ρόλο για την φυσιολογία της περιοχής και την υγεία των αρθρώσεων.

Προβλήματα με το γόνατο αντιμετωπίζουν περισσότερο οι αθλητές, οι οποίοι επιβαρύνουν περισσότερο την περιοχή με τις συχνές προπονήσεις τους.

Η ρήξη μηνίσκου και η ρήξη χιαστού είναι κάποιες από τις σημαντικότερες παθήσεις, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν στην πιο ακραία μορφή κάποιου είδους ακινησία μέχρι την αποθεραπεία τους.

Κάθε ένας από τους συνδέσμους που ενώνουν την περιοχή του γόνατος, μπορεί να τραυματιστεί είτε μόνος τους είτε μαζί με άλλους συνδέσμους. Το μεγαλύτερο ποσοστό αθλητών που παρουσιάζει ρήξη χιαστών, έχει υπολογιστεί ότι είναι συνέπεια από δύο παραμέτρους:

1.   Από απότομη αλλαγή κατευθύνσεως ενός αθλητή

2.   Από πρόσκρουση του γόνατος σε κάποιο εμπόδιο

Ποιες μορφές – συμπτώματα εμφανίζονται στη ρήξη χιαστού;

•   Πρώτου βαθμού: Ένας μικρός αριθμός ινών του συνδέσμου, έχει υποστεί ρήξη, η οποία με την σειρά της δημιουργεί πόνο αλλά επιτρέπει την κίνηση στον αθλητή

•   Δευτέρου βαθμού: Ένας μεγαλύτερος αριθμός ινών, έχει υποστεί ρήξη και έτσι ο αθλητής αρχίζει να περιορίζει τις κινητικές του ικανότητες.

•   Τρίτου βαθμού: Ο αθλητής έχει μεγάλη αστάθεια και δεν μπορεί πλέον να ασκηθεί γιατί πονάει.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου;

•   Τοπική ευαισθησία στην περιοχή που ονομάζεται μεσάρθριο διάστημα

•   Πόνος που εμφανίζεται στην εξωτερική κνήμη του γόνατος

Η διάγνωσή της ρήξης μηνίσκου είναι για αρχή ένα αρθρογράφημα, μία μαγνητική τομογραφία ή στις περισσότερες περιπτώσεις μία αρθροσκόπηση που δίνει ακρίβεια στο αποτέλεσμα.

Γεώργιος Πετσίνης MD, PhD
Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Τραυματολόγος

www.arthro-specialist.gr