Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Πώς προκαλείται;
Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Πώς προκαλείται;

Αποκόλληση Αμφιβληστροειδούς: Πώς προκαλείται;

  • July 30, 2014
  • 0 Likes
  • 11 Views
  • 0 Comments

altΟ Ευστράτιος Β. Γκοτζαρίδης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Πρότυπο Οφθαλμολογικό Κέντρο, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τι είναι η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα, πως προκαλείται και ποια είναι τα συμπτώματα της πάθησης.

Αμφιβληστροειδής χιτώνας ονομάζεται ένα λεπτό στρώμα νευρικού ιστού, που έχει τη μορφή μιας λεπτής, ημιδιάφανης μεμβράνης και καλύπτει το πίσω εσωτερικό τμήμα του ματιού.

Πρωταρχικός ρόλος του είναι η μετατροπή των οπτικών ερεθισμάτων των ανθρώπων (εικόνες) σε «ηλεκτρικά» σήματα, τα οποία μεταφέρονται μέσω οπτικών νεύρων, στον εγκέφαλο και έτσι έχουμε αντίληψη της εικόνας.

alt

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς αποτελεί μία από τις σοβαρότερες παθήσεις των οφθαλμών, καθώς η μη έγκαιρη αντιμετώπισή της μπορεί να επιφέρει εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στην όραση και να οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση.

Πως προκαλείται η αποκόλληση;

Το εσωτερικό του ματιού μας είναι γεμάτο από ένα διαυγές και παχύρρευστο υγρό (ας το φανταστούμε σαν ζελέ), γνωστό ως υαλώδες υγρό, το οποίο είναι σε επαφή με τον αμφιβληστροειδή, ο οποίος ουσιαστικά αποτελεί το τοίχωμα του ματιού (ας τον φανταστούμε σαν την ταπετσαρία ενός τοίχου).

alt

Μετά την ηλικία των 40 ετών, ή και νωρίτερα στα άτομα που έχουν υψηλή μυωπία, το προαναφερθέν υαλώδες υγρό συνήθως αρχίζει να συρρικνώνεται και να διαχωρίζεται σταδιακά από τον αμφιβληστροειδή. Το γεγονός αυτό εύλογα προκαλεί κάποιες έλξεις στα τμήματα του αμφιβληστροειδούς από όπου ξεκολλάει το υγρό. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο διαχωρισμός υαλώδους υγρού και αμφιβληστροειδούς γίνεται φυσιολογικά, χωρίς να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις, διαδικασία γνωστή ως αποκόλληση του υαλοειδούς.

Σε περιπτώσεις, όμως, που ο αμφιβληστροειδής ενός οφθαλμού είναι ευαίσθητος ή υπάρχει ισχυρή σύνδεση μεταξύ υαλοειδούς και αμφιβληστροειδούς, οι έλξεις που προκαλούνται στον αμφιβληστροειδή κατά την αποκόλληση του υαλοειδούς μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία μιας ρωγμής στον αμφιβληστροειδή. Εάν η ρωγμή δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος τα ενδοφθάλμια υγρά να περάσουν μέσα από αυτή και να οδηγήσουν σε αποκόλληση αμφιβληστροειδούς, αφού αποδυναμώνεται η σύνδεση του αμφιβληστροειδούς με τα τοιχώματα του οφθαλμού (με τον τρόπο ακριβώς που η ταπετσαρία ενός τοίχου ξεκολλάει αν εισέλθει υγρό κάτω από αυτήν).

alt

Τα συμπτώματα της αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς είναι:

•    Αστραπές και λάμψεις

•    Μαύρα στίγματα (μυγάκια)

•    Απώλεια του περιφερικού οπτικού πεδίου (σκιά), την οποία ο ασθενής συχνά δεν αντιλαμβάνεται έως ότου επηρεαστεί η κεντρική όραση και είναι σημαντικό για τους ασθενείς να μπορούν να τα αναγνωρίσουν, καθώς όσο πιο έγκαιρα γίνει η διάγνωση της αποκόλλησης, τόσο πιο εύκολη είναι και η αντιμετώπισή της.

Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι συνηθέστερη σε άτομα με υψηλή μυωπία, κυρίως μετά την ηλικία των 40 ετών ή μετά από κάποιον τραυματισμό του ματιού.

Ευστράτιος Β. Γκοτζαρίδης
Οφθαλμίατρος Χειρουργός
Πρότυπο Οφθαλμολογικό Κέντρο

www.gotzaridis.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline