Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Μείωση του ποσοστού κέρδους για τους φαρμακοποιούς
Μείωση του ποσοστού κέρδους για τους φαρμακοποιούς

Μείωση του ποσοστού κέρδους για τους φαρμακοποιούς

  • July 3, 2014
  • 0 Likes
  • 20 Views
  • 0 Comments

altΜειώσεις του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, οι οποίες φτάνουν στο 2% για τα φάρμακα που πωλούνται σήμερα στα φαρμακεία, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

«Είμαστε συνεπείς απέναντι στις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει» δήλωσε αργά το απόγευμα ο υπουργός Μάκης Βορίδης, ανακοινώνοντας τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών από το 21% στο 19% εάν συνυπολογισθεί το rebate (υποχρεωτική έκπτωση που πρέπει να καταβάλουν οι φαρμακοποιοί).

Στις συνολικές πωλήσεις θα συμπεριλαμβάνονται και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), τα οποία θα μπορούν πλέον να πωλούνται από τα φαρμακεία, αλλά με ποσοστό κέρδους που δεν θα ξεπερνά το 3%, παρότι οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για 5%.

Η εξέλιξη αυτή «ρίχνει» το συνολικό ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών από 19% στο 15,6%, ενώ η τρόικα πίεζε για 15%, ποσοστό με το οποίο ήταν κάθετα αντίθετος ο κλάδος των φαρμακοποιών.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος κατήγγειλε «την τακτική του νέου υπουργού υγείας κ. Μ. Βορίδη, να ανακοινώσει αιφνιδιαστικά τις προειλημμένες αποφάσεις που έχουν σχέση με τη διάλυση του φαρμακευτικού ιστού της χώρας».

«Περιμέναμε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει μέτρα που να διορθώνουν τις υπερβολές σε βάρος των φαρμακείων και όχι μέτρα που επιδεινώνουν την ήδη υπάρχουσα τραγική κατάσταση. Τα φαρμακεία κλείνουν και η κυβέρνηση εξακολουθεί να παίρνει αποφάσεις σε βάρος τους και σε βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης των πολιτών» δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυριάκος Θεοδοσιάδης.

alt

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, οι φαρμακοποιοί αδυνατούν πλέον να σηκώσουν άλλο το βάρος της φαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας που συνίσταται:

•    Στη χρηματοδότηση των φαρμακευτικών δαπανών υγείας, με την οικονομική αιμορραγία τους
•    Στη επιπλέον εργασία τους (αργίες, διανυκτερεύσεις κλπ) χωρίς αμοιβή
•    Στη δωρεάν παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  στους πολίτες, σε αντίθεση με όσα ισχύουν στην Ε.Ε.
•    Στη καθυστέρηση εξόφλησης των υποχρεώσεων του  ΕΟΠΥΥ, που χρονολογούνται από το 2011
•    Στη συνέχιση της εξυπηρέτησης του κοινού κατά τις εφημερίες, παρά την απορρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανακοίνωσε ακόμη πως καλεί τους προέδρους των Συλλόγων της χώρας σε έκτακτη σύσκεψη, το Σάββατο 5 Ιουλίου, για τις αποφάσεις του υπουργείου υγείας για τα προαπαιτούμενα της τρόικας για τον κλάδο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline