Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. 4 ερωτήματα για το DNA τεστ πατρότητας
4 ερωτήματα για το DNA τεστ πατρότητας

4 ερωτήματα για το DNA τεστ πατρότητας

  • January 28, 2014
  • 0 Likes
  • 37 Views
  • 0 Comments

Η Επιστημονική Ομάδα της DNAlogy, Εργαστήρια Γενετικής DNAlogy, απαντά στο Υγείαonline.gr, σε 4 σημαντικά ερωτήματα αναφορικά με το DNA τεστ πατρότητας και την εγκυρότητά του.
    
1.  Πώς χρησιμοποιείται το DNA για την απόδειξη ή τον αποκλεισμό της πατρότητας;

Το DNA κάθε ατόμου προέρχεται κατά 50% από το βιολογικό του πατέρα και κατά 50% από τη βιολογική του μητέρα. Σε κάθε DNA τεστ πατρότητας ελέγχονται τουλάχιστον 16 γενετικοί δείκτες και για κάθε γενετικό δείκτη, κάθε άτομο φέρει 2 αντίγραφα (αλληλόμορφα), ένα πατρικής και ένα μητρικής προέλευσης. Εφόσον κατά την εξέταση το τέκνο παρουσιάσει αλληλόμορφα τα οποία δεν ταυτοποιούνται με τον υποτιθέμενο πατέρα, τότε η πιθανότητα πατρότητας αποκλείεται πλήρως (100%). Εφόσον κατά την εξέταση το τέκνο παρουσιάσει αλληλόμορφα τα οποία ταυτίζονται με εκείνα του πατέρα, τότε η πιθανότητα πατρότητας υπολογίζεται μαθηματικά με βάση τη συχνότητα των συγκεκριμένων αλληλομόρφων στο γενικό πληθυσμό και θεωρείται πρακτικά αποδεδειγμένη όταν ξεπεράσει το 99.99%.

2.  Με ποιό τρόπο μπορώ να επιβεβαιώσω ότι τα αποτελέσματα ενός DNA τεστ Πατρότητας είναι 100% έγκυρα;

Προκειμένου να θεωρηθεί ένα DNA τεστ πατρότητας έγκυρο θα πρέπει να ισχύουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις.
– Πρώτον, θα πρέπει να  περιλαμβάνει την ανάλυση τουλάχιστον 16 διεθνώς αναγνωρισμένων γενετικών δεικτών. Στις περιπτώσεις που παρατηρείται ταυτοποίηση μεταξύ του πατέρα και του παιδιού, η ταυτοποίηση θα πρέπει να συνοδεύεται από την πιθανότητα πατρότητας η οποία πρέπει να ξεπερνάει το 99.99%. Ποσοστά χαμηλότερα από αυτό αποτελούν ένδειξη και όχι απόδειξη της πατρότητας. Η χρήση διεθνώς αναγνωρισμένων μεθοδολογιών επιτρέπει την επανάληψη και επαλήθευση των αποτελεσμάτων σε οποιοδήποτε εργαστήριο του κόσμου.
    
– Δεύτερον, θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί σε εργαστήριο το οποίο αφενός στελεχώνεται από εξειδικευμένο προσωπικό και αφετέρου ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή/και διεθνές επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, για τη διενέργεια έγκυρων αναλύσεων DNA με σκοπό την εξακρίβωση της πατρότητας και γενικότερα της βιολογικής συγγένειας, ένα εργαστήριο οφείλει να είναι διακριβωμένο κατά ISO 17025 από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.) και να είναι παράλληλα πιστοποιημένο και από άλλους οργανισμούς σχετικά με την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων που παραδίδει.

3.  Ποια δείγματα μπορώ να χρησιμοποιήσω για το DNA τεστ της πατρότητας;

Όλα τα δείγματα βιολογικού υλικού είναι το ίδιο αξιόπιστα. Η πιο απλή, γρήγορη, ανώδυνη, μη επεμβατική και ασφαλής δειγματοληψία που μπορεί να πραγματοποιηθεί είναι η δειγματοληψία σάλιου, με τη χρήση ειδικών βαμβακοφόρων στυλεών. Όταν αυτή δεν είναι εφικτή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά δείγματα τα οποία φέρουν το βιολογικό υλικό του υπό εξέταση ατόμου, π.χ. τρίχες (με τη ρίζα τους), νύχια, χαρτομάντιλα, οδοντόβουρτσες, αποτσίγαρα, τσίχλες, ρούχα, εσώρουχα, χειρόγραφες σημειώσεις, υπολείμματα τροφής κ.α.
    
4.  Πότε ένα DNA τεστ πατρότητας έχει νομική ισχύ;

Για να έχει ένα τεστ πατρότητας νομική ισχύ, θα πρέπει η δειγματοληψία των συμμετεχόντων να πραγματοποιηθεί από Δικαστικό Πραγματογνώμονα που εμπεριέχεται στη λίστα των Πραγματογνωμόνων του Πρωτοδικείου και ο οποίος θα βεβαιώσει την ταυτότητα των ατόμων. Για την εξακρίβωση της πατρότητας στις περιπτώσεις που το τέκνο είναι ανήλικο, η δειγματοληψία του τέκνου πρέπει να πραγματοποιηθεί με την ενυπόγραφη άδεια της μητέρας του, η οποία συμμετέχει επίσης στο τεστ. Στις περιπτώσεις όπου το τέκνο είναι ενήλικο, η συμμετοχή της μητέρας είναι θεμιτή αλλά προαιρετική.
    
Εργαστήρια Γενετικής DNAlogy SA
Λ. Βουλιαγμένης 98, 16674, Γλυφάδα
Τηλ / Φαξ: 2109650370
e-mail: info@dnalogy.eu   
web-site: www.dnalogy.eu
    
Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline