Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Επιδοτούνται νοσοκομεία για να “εξασφαλίζουν” ανθρώπινα όργανα
Επιδοτούνται νοσοκομεία για να “εξασφαλίζουν” ανθρώπινα όργανα

Επιδοτούνται νοσοκομεία για να “εξασφαλίζουν” ανθρώπινα όργανα

  • March 5, 2010
  • 0 Likes
  • 51 Views
  • 0 Comments

Αυστραλιανά νοσοκομεία επιδοτούνται προκειμένου να εξασφαλίζουν ανθρώπινα όργανα από νεκρούς ασθενείς τους. Συγκεκριμένα μέχρι και $11.500 θα πληρώνονται τα νοσοκομεία για την δωρεά οργάνων του κάθε ετοιμοθάνατου ασθενή, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας “Herald Sun“.

Η αρμόδια υπηρεσία του νοσοκομείου προκειμένου να λαμβάνει την έξτρα επιδότηση θα πρέπει να πείθει τους συγγενείς του εκάστοτε ασθενή να εγκρίνουν την δωρεά των οργάνων του και ενώ οι θεράποντες γιατροί θα πρέπει να τον κρατήσουν ζωντανό προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία “συγκομιδής τους”.

Το συνολικό κόστος του προγράμματος επιδότησης των νοσοκομείων για τα επόμενα τρία χρόνια φθάνει τα $17 εκατ. τα οποία θα χορηγούνται στα νοσοκομεία της χώρας από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δωρητών Οργάνων και Ιστών.

Το μέτρο, πριν ακόμα εφαρμοστεί, άρχισε να προκαλεί αντιδράσεις. Εκπρόσωπος της Ένωσης Οικογενειών Αυστραλίας, έσπευσε να δηλώσει ότι το μέτρο είναι ουσιαστικά μία μορφή εκμετάλλευσης του πόνου των οικογενειών των ετοιμοθάνατων που σε τέτοιες στιγμές είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι.

Ειδικοί σε θέματα ιατρικής δεοντολογίας καλούν την Υπηρεσία να σταματήσει την άμεση εφαρμογή του μέτρου, λέγοντας ότι το θέμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και ότι προ της εφαρμογής του μέτρου θα πρέπει να υπάρξει δημόσια συζήτηση.

Πάντως, η Υπηρεσία Δωρητών Οργάνων και Ιστών, δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή του μέτρου. Ήδη υπήρξαν συναντήσεις μεταξύ αρμοδίων της Υπηρεσίας και νοσοκομείων της Μελβούρνης. Μετά τη δημοσιοποίηση των αντιδράσεων εκπρόσωπος της Υπηρεσίας δήλωσε ότι τα χρήματα δεν θα “πιέζουν” το νοσοκομείο να βρει δωρητές οργάνων αλλά προορίζονται για την οικονομική ενίσχυση των νοσοκομείων στην διαδικασία ‘συγκομιδής οργάνων’ η οποία είναι ιδιαίτερα δαπανηρή.

Πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline