Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Άσκηση και διατροφή κατά του καρκίνου
Άσκηση και διατροφή κατά του καρκίνου

Άσκηση και διατροφή κατά του καρκίνου

  • May 3, 2010
  • 0 Likes
  • 22 Views
  • 0 Comments

Κυρίαρχο ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία του καρκίνου, έχει ο τρόπος ζωής, με σειρά προτεραιότητας την άσκηση, την αποφυγή της παχυσαρκίας και τη διατροφή. Νεότερες μάλιστα μελέτες αναφέρουν ότι η παχυσαρκία είναι χειρότερη ακόμα και από το κάπνισμα, όσον αφορά στην εμφάνισης μια ευρύτατης ομάδας καρκίνων.

«Επιλέγοντας την σωστή διατροφή, διατηρώντας ιδανικό βάρος σώματος μαζί με τακτική άσκηση, 30%-40% των περιπτώσεων καρκίνου θα μπορούσαν να αποτραπούν» ανέφερε η ογκολόγος-παθολόγος Ε. Διαμαντίδου κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Οι εξελίξεις στη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου» που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ιατρών του Ογκολογικού Κέντρου του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.

Η κ. Διαμαντίδου επισήμανε ότι ασθενείς με καρκίνο του μαστού και του εντέρου, οι οποίοι καθημερινά υποβάλλονται σε άσκηση μέτριας έντασης έχουν έως και 50% μείωση της πιθανότητας υποτροπής, σε σχέση με τους ασθενείς οι οποίοι δεν ασκούνται. Παράλληλα τόνισε ότι οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι άνθρωποι έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, εντέρου, μήτρας, οισοφάγου, ήπατος, χοληδόχου κύστης, νεφρού και ωοθήκης σε προχωρημένο στάδιο και ο καρκίνος τους να είναι πιο επιθετικός.

Νέα “όπλα” κατά του καρκίνου

Νέα «όπλα» στη μάχη για την αντιμετώπιση του καρκίνου, με εντυπωσιακά αποτελέσματα στη διάγνωση, στη θεραπεία και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος ή στην επιμήκυνση και κυρίως στην ποιότητα ζωής του πάσχοντος, παρέχουν οι σύγχρονες επιστημονικές και τεχνολογικές έρευνες.

«Οι σημαντικές επιστημονικές πρόοδοι που έχουν σημειωθεί κατά τα τελευταία χρόνια στον χώρο της μοριακής βιολογίας του καρκίνου, συνέβαλαν στην εντυπωσιακή ανάπτυξη των λεγομένων στοχευμένων θεραπειών, με ευνοϊκά αποτελέσματα για την όλο και πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου» τόνισε ο ογκολόγος. Χρήστος Εμμανουηλίδης, αναλύοντας τον πολύπλοκο μηχανισμό ο οποίος πέραν της επιστήμης, είναι αναγκαίος για την παραγωγή του ογκολογικού φαρμάκου.

«Η σύγχρονη ακτινοθεραπεία δεν στοχεύει μόνο στο βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα, αλλά και στην όσο το δυνατόν καλύτερη προφύλαξη των γύρω υγιών ιστών», τόνισε από την πλευρά της η ακτινολόγος Δανάη Χουρμούζη. Παράλληλα τόνισε ότι οι εξελίξεις στον τομέα της εξομοίωσης και του σχεδιασμού, με τη εκμετάλλευση όλων των σύγχρονων απεικονιστικών εξετάσεων (CT, MRI, PET/CT), καθώς και η τεχνολογική αναβάθμιση των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων δίνουν την δυνατότητα για πραγματοποίηση ακτινοθεραπευτικών σχημάτων μεγάλης ακρίβειας, με αποτέλεσμα την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την ελάττωση των παρενεργειών.

Εντυπωσιακό οπτικό υλικό από το σύστημα τρισδιάστατου σχεδιασμού ακτινοθεραπείας εφοδιασμένο με λογισμικό σύντηξης εικόνας και δυνατότητα εκμετάλλευσης όλων των απεικονιστικών εξετάσεων, παρουσίασε στην ομιλία του ο ακτινοθεραπευτής κ. Γιώργος Ηλιάδης.

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα εφαρμογής σε όλες τις κατηγορίες των όγκων, ειδικότερα δε σε όγκους όπως στο κεφάλι, κοντά στο νωτιαίο μυελό ή σε περιοχές όπου ο όγκος είναι παλλόμενος και μέχρι πρότινος επιβαλλόταν ή περισσότερη ακτινοβολία ή επιτυγχάνονταν ελλιπής κάλυψη του «στόχου», προκειμένου να μη θιγούν άλλα ζωτικά όργανα του σώματος.

Πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline