Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Κι όμως ένα “ποτηράκι” “διώχνει” το εγκεφαλικό
Κι όμως ένα “ποτηράκι” “διώχνει” το εγκεφαλικό

Κι όμως ένα “ποτηράκι” “διώχνει” το εγκεφαλικό

  • April 29, 2010
  • 0 Likes
  • 39 Views
  • 0 Comments

Το κάπνισμα ακυρώνει τα οφέλη που έχει η (με μέτρο) κατανάλωση αλκοόλ, όσον αφορά την μείωση του κινδύνου για εμφάνιση εγκεφαλικού, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, που αφορούσε πάνω από 20.200 άτομα, για ένα χρονικό διάστημα 12 ετών, με επικεφαλής ερευνητές του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Τορόντο του Καναδά, σύμφωνα με το BBC.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι μη καπνιστές που πίνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ, έχουν 40% περίπου λιγότερες πιθανότητες εγκεφαλικού σε σχέση με όσους δεν πίνουν.
Όμως η προστατευτική αυτή επίδραση εξαφανίζεται στην περίπτωση των καπνιστών.

Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που έπιναν ένα ή δύο μικρά ποτήρια κρασιού τη μέρα και οι άνδρες λίγο παραπάνω, είχαν 37% μείωση του κινδύνου για εμφάνιση εγκεφαλικού, αλλά μόνο αν δεν κάπνιζαν. Οι καπνιστές, είτε έπιναν είτε όχι, εμφάνιζαν παραπλήσιο ρίσκο για εγκεφαλικό.

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ αυξάνει την πιθανότητα εγκεφαλικού, επειδή αυξάνει την πίεση του αίματος.

Από την άλλη, το αλκοόλ αραιώνει το αίμα, συνεπώς μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία θρόμβων στις αρτηρίες. Μπορεί επίσης να επιδράσει στον τρόπο που η χοληστερόλη μεταφέρεται στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο συσσώρευσης εναποθέσεων λίπους στα τοιχώματα των αγγείων.

Αντίθετα, το κάπνισμα συμβάλλει στο πήξιμο του αίματος και στην πιθανή δημιουργία θρόμβων που εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Σύμφωνα με την έρευνα, το αλκοόλ δεν μπορεί να αντισταθμίσει τη ζημιά που κάνει το κάπνισμα.

Σύμφωνα με ειδικούς, υπάρχει ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και το εγκεφαλικό, καθώς ένας στους δέκα θάνατοι από εγκεφαλικό (το 10%) και ένα στα τέσσερα εγκεφαλικά (το 25%) συνδέονται με το κάπνισμα, συνεπώς το κόψιμο του τσιγάρου αποτελεί σημαντικό μέτρο για την αποφυγή εγκεφαλικού.

Πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline