Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Κοιλιοπλαστική: Σβήστε τα “ίχνη” της χαλάρωσης
Κοιλιοπλαστική: Σβήστε τα “ίχνη” της χαλάρωσης

Κοιλιοπλαστική: Σβήστε τα “ίχνη” της χαλάρωσης

  • May 20, 2010
  • 0 Likes
  • 30 Views
  • 0 Comments

Ο Δρ. Στέλιος Κοτζαμπασάκης, Πλαστικός Χειρουργός, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τη δυνατότητα επεμβατικής μεθόδου κοιλιοπλαστικής τεχνικής, για κοιλιά χωρίς χαλάρωση, ραγάδες και ουλές.

Η χαλάρωση του δέρματος της κοιλιάς είναι μια συχνή δυσμορφία που ταλαιπωρεί πολλές γυναίκες κυρίως έγγαμες με παιδιά αλλά και άνδρες. Πρόκειται για την περίσσεια δέρματος στην κοιλιακή χώρα που μερικές φορές είναι τόσο μεγάλη ώστε να αναδιπλώνεται προς τα κάτω και να σχηματίζει ποδιά που καλύπτει τα γεννητικά όργανα ή ακόμη και τους μηρούς (κρεμάμενη κοιλιά). Η δυσμορφία συμπληρώνεται από την παρουσία ραγάδων και την παραμόρφωση του ομφαλού.

Η χαλάρωση της κοιλιάς συνοδεύεται κατά κανόνα από χαλάρωση των εσωτερικών κοιλιακών τοιχωμάτων και διάσταση των δύο ορθών κοιλιακών μυών ενώ δεν είναι σπάνια η παρουσία παλιών ουλών ή  κηλών (ομφαλοκήλη, κοιλιοκήλη, κήλη λευκής γραμμής).

Η κύρια αιτία της χαλάρωσης της κοιλιάς είναι η απότομη, μεγάλη διάταση του δέρματος που προκαλείται κυρίως από εγκυμοσύνη, απότομη αυξομείωση του βάρους ή από παθήσεις του πεπτικού (ασκίτης, μετεωρισμός κλπ).

Η χαλάρωση της κοιλιάς δεν αντιμετωπίζεται με γυμναστική, συσφίξεις ή άλλα «θεραπευτικά» μέσα. Αντιμετωπίζεται μόνο με την απομάκρυνση του χαλαρωμένου δέρματος πράγμα που επιτυγχάνει η κοιλιοπλαστική.

Κοιλιοπλαστική ή πλαστική κοιλιάς είναι η χειρουργική σύσφιξη των κοιλιακών τοιχωμάτων και η αφαίρεση της περίσσειας λίπους και δέρματος από  την κοιλιακή χώρα. 

Με την κοιλιοπλαστική επιτυγχάνουμε την αφαίρεση του χαλαρού δέρματος και του υποκείμενου λίπους της κοιλιάς, την σύσφιξη του κοιλιακού δέρματος και του εσωτερικού κοιλιακού τοιχώματος, την αναδιαμόρφωση του παραμορφωμένου ομφαλού, την απομάκρυνση των ραγάδων και των ουλών που εντοπίζονται κάτω από τον ομφαλό, τη σμίκρυνση της περιμέτρου της κοιλιάς (λεπτή μέση), την ανύψωση του εφηβαίου και των γεννητικών οργάνων και την ταυτόχρονη διόρθωση τυχόν ομφαλοκήλης, κοιλιοκήλης ή μετεγχειρητικής κήλης χωρίς εμφανείς εξωτερικές ουλές.

Η κοιλιοπλαστική διενεργείται με τομή τοξοειδή, με το κοίλο προς τα επάνω, ή σπανιότερα σε σχήμα «W» που εκτείνεται από τη μια μέχρι την άλλη λαγόνια ακρολοφία περνώντας από το όριο των τριχών του εφηβαίου στη μέση. Η θέση αυτή επιλέγεται επειδή αφήνει το λιγότερο δυνατό σημάδι και καλύπτεται εύκολα από το εσώρουχο ή το μαγιό. Μια δεύτερη κυκλική τομή γίνεται μέσα στον ομφαλό με τέτοιο τρόπο που να είναι ελάχιστα ή καθόλου ορατή. Μέσω της τομής αυτής αφαιρούνται το πλεονάζον λίπος και το χαλαρωμένο δέρμα της περιοχής.

Η επέμβαση εκτελείται με γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία, διαρκεί 1 ½-2 ώρες και απαιτεί παραμονή στην κλινική για ένα 24ωρο. Συνιστάται η αποχή από επίπονες δραστηριότητες για 4-5 24ωρα και η χρήση ζώνης ή κορσέ για 40 ημέρες.

Δρ. Στέλιος Κοτζαμπασάκης
Πλαστικός Χειρουργός

www.kotzampasakis.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline