Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τα καγκουρό μπορεί να “κρατούν” το μυστικό της πρόληψης του καρκίνου του δέρματος
Τα καγκουρό μπορεί να “κρατούν” το μυστικό της πρόληψης του καρκίνου του δέρματος

Τα καγκουρό μπορεί να “κρατούν” το μυστικό της πρόληψης του καρκίνου του δέρματος

  • December 11, 2009
  • 0 Likes
  • 129 Views
  • 0 Comments

Στον τρόπο με τον οποίο τα καγκουρό επανορθώνουν τις βλάβες στο DNA τους μπορεί να κρύβεται το μυστικό της πρόληψης του καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με Αυστραλούς και Αυστριακούς ερευνητές.

Οι επιστημονικές ομάδες ερευνούν ένα ένζυμο επανόρθωσης του DNA, το οποίο συναντάται στα καγκουρό και σε πολλούς άλλους οργανισμούς, αλλά όχι σε ανθρώπους, και είναι πολύ αποτελεσματικό στην επιδιόρθωση μιας συγκεκριμένου τύπου βλάβης, που σχετίζεται με πολλές μορφές καρκίνου του δέρματος.

Η έρευνα διεξήχθη με επικεφαλής την δρα Λίντα Φεκετέοβα και την δρα Ούτα Βίλε από το Κέντρο Χημείας και Βιοτεχνολογίας Ελευθέρων Ριζών στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης (ARC) σε συνεργασία με επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ στην Αυστρία.

“Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, περισσότεροι από 400.000 Αυστραλοί θα διαγνωστούν με καρκίνο του δέρματος εξαιτίας της υπερβολικής έκθεσης στη βλαβερή ακτινοβολία UV”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Φεκετέοβα.

“Άλλες ομάδες ερευνητών έχουν προτείνει μία ‘θαυματουργή κρέμα’ η οποία περιέχει το ένζυμο επανόρθωσης της βλάβης στο DNA, την οποία μπορείς να επαλείψεις στο δέρμα σου έπειτα από μία ημέρα στον ήλιο. Τώρα εξετάζουμε αν αυτό είναι ευφικτό”.

Οι επιστημονικές ομάδες εξομοιώνουν στο εργαστήριο την έκθεση του δέρματος του καγκουρό στη βλαβερή υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία και στη συνέχεια αναλύουν τη διαδικασία επιδιόρθωσης της βλάβης στο DNA, που σύμφωνα με τη Βίλε καταλήγει στη δημιουργία μίας σειράς πρωτοεμφανιζόμενων χημικών υπο-προϊόντων.

“Αλλά χρήζει περαιτέρω διερεύνησης προτού αυτή η θαυματουργή κρέμα είναι διαθέσιμη στα φαρμακεία, οπότε μην πετάξετε ακόμα την αντηλιακή σας κρέμα”, προσθέτει η Φεκετέοβα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν στο επόμενο τεύχος της επιθεώρησης Chemical Communications.

Η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται για τουλάχιστον τα δύο τρίτα της εμφάνισης μελανώματος, μία πολύ δύσκολα ιάσιμη μορφή καρκίνου του δέρματος, καθώς το κατεστραμμένο DNA των κυττάρων του δέρματος οδηγεί σε γενετικές μεταλλάξεις.

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ – Ρόιτερ