Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Γεννηματά: “Προτεραιότητα στην ψυχική υγεία”
Γεννηματά: “Προτεραιότητα στην ψυχική υγεία”

Γεννηματά: “Προτεραιότητα στην ψυχική υγεία”

  • February 18, 2010
  • 0 Likes
  • 57 Views
  • 0 Comments

Την ανάγκη αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας και στο χώρο της Ψυχικής Υγείας, επεσήμανε η υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Φώφη Γεννηματά, ενημερώνοντας τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για θέματα ψυχικής υγείας, αλλά και τη Χάρτα Ψυχικής και Σωματικής Υγείας.

Η κ. Γεννηματά εξέφρασε την ικανοποίησή της γιατί εξασφαλίσθηκαν τα χρήματα για την εξόφληση των οφειλών του 2009 (17 εκατ. ευρώ) αναφορικά με τα προγράμματα ψυχικής υγείας, ενώ κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι εγκατέλειψε την προσπάθεια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Τόνισε ότι βρίσκεται σε διαβούλευση πρόταση υπουργικής απόφασης για έλεγχο της διαχείρισης στις παρεχόμενες υπηρεσίες ψυχικής υγείας, με νέα ποιοτικά και οικονομικά στάνταρ με προσδοκώμενο αποτέλεσμα την περιστολή δαπανών από 105 στα 85 εκατ. ευρώ, θέση με την οποία συμφώνησε και η ΝΔ.

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι για τα θέματα ψυχικής υγείας η χώρα μας έχει τεθεί από τα προηγούμενα χρόνια σε επιτήρηση με την υποχρέωση τήρησης δυσβάστακτων όρων και αν δεν καταφέρουμε να ανταποκριθούμε, απειλούμαστε με καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και επιστροφή του συνόλου της χρηματοδότησης του Γ’ ΚΠΣ για την ψυχική υγεία.

Στη δευτερολογία της και μετά από επίμονες ερωτήσεις βουλευτών, η υφυπουργός γνωστοποίησε ότι έχει γίνει προκήρυξη προκειμένου επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων να αξιολογήσει το πρόγραμμα ψυχιατρικής μεταρρύθμισης «Ψυχαργώ», ώστε να είναι σε θέση το υπουργείο να καταθέσει το νέο πρόγραμμα μεταρρύθμισης για την επόμενη δεκαπενταετία.

Η υφυπουργός τόνισε ότι εξασφαλίστηκαν σημαντικές επιχορηγήσεις στους κοινωνικούς συνεταιρισμούς, ενώ στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι να λειτουργήσουν οι ψυχιατρικές κλινικές στα γενικά νοσοκομεία για να εξυπηρετηθούν οι πάσχοντες.

Για τον τομέα της Πρόνοιας η υφυπουργός μίλησε για διασφάλιση δύο προγραμμάτων, ύψους 7 εκατ. ευρώ, των Ευρωπαϊκών Ταμείων Προσφύγων, καθώς και για θέματα ασύλου και ασυνόδευτων παιδιών.

Πρόοδος καταγράφεται, κατά την υφυπουργό, και στο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη για προβλήματα ατόμων με αναπηρία, με αντικείμενο την πιστοποίηση και την κάρτα αναπηρίας καθώς και την αποϊδρυματοποίηση.

Για τον ΟΚΑΝΑ η κ. Γεννηματά είπε ότι το βάρος δίδεται στον τομέα πρόληψης και στα ειδικά κέντρα, τα οποία αποκτούν ξεχωριστό κωδικό χρηματοδότησης, ενώ εξοφλήθηκαν οι εργαζόμενοι για όλες τις οφειλές του 2009. Παράλληλα, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας επανεξετάζεται το θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης.

Τόσο η υφυπουργός, όσο και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, επικ. καθηγήτρια Ψυχιατρικής Μένη Μαλλιώρη, η οποία παρέστη στη συνεδρίαση, αναφέρθηκαν στη Χάρτα Ψυχικής και Σωματικής Υγείας που παρουσιάστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τον περασμένο Οκτώβριο στις Βρυξέλλες, και καταρτίσθηκε ως συλλογική κινητοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στην ψυχική και σωματική υγεία και κάλεσαν όλους τους βουλευτές, συμβολικά, να τη συνυπογράψουν.

Είναι αποδεδειγμένο, τονίσθηκε, ότι οι σοβαρές ψυχικές νόσοι μειώνουν σημαντικά το προσδόκιμο επιβίωσης και, αντιστρόφως, σοβαρά ή χρόνια σωματικά νοσήματα συχνά συνοδεύονται από ψυχικές ασθένειες.

Πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline