Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. “Πρωτοβουλία Nightingale για την Παγκόσμια Υγεία”
“Πρωτοβουλία Nightingale για την Παγκόσμια Υγεία”

“Πρωτοβουλία Nightingale για την Παγκόσμια Υγεία”

  • March 8, 2010
  • 0 Likes
  • 14 Views
  • 0 Comments

Με μία εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, σήμερα Δευτέρα 8 Μαρτίου, με τη συμμετοχή σημαντικών φορέων και προσκεκλημένους από τον ακαδημαϊκό, ιατρικό, πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο, κάνει το “ντεμπούτο” της στην Ελλάδα η “Πρωτοβουλία Nightingale για την Παγκόσμια Υγεία“, μία εκστρατεία που προωθεί τη βαθιά έννοια της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο στον τομέα της Υγείας, ως θεμελιώδους παράγοντα διατήρησης και ανάπτυξης στον κόσμο.

Αφορμή, ο παγκόσμιος εορτασμός των 100 χρόνων στη μνήμη της Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, μιας ηγετικής και πρωτοπόρου μορφής στο χώρο της Νοσηλευτικής, μιας γυναίκας που έγινε σύμβολο προάσπισης του θεμελιώδους αγαθού που είναι η Υγεία, στην οποία αφιερώνεται το έτος 2010, το οποίο ορίστηκε ως “Παγκόσμιο Έτος Νοσηλευτών”.

Την εκδήλωση, αλλά και τους στόχους της εκστρατείας, η οποία περιλαμβάνει πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις εντός του τρέχοντος έτους, παρουσίασαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου όλοι οι συντελεστές της Πρωτοβουλίας, η Δρ. Μαίρη Ζηλεμένου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών “Ιωάννης Καποδίστριας”, η Janis Τριποδάκη, Πρόεδρος του Leadership & Creativity Institute, η Σοφία Χιλεντζάρη από το University of Indianapolis της Αθήνας, ο Στέφανος Γιαλαμάς από το American Community Schools, ο Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, διευθυντής του Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας του Δήμου Αμαρουσίου και ο ομογενής καλλιτέχνης Φίλιπ Τσιάρας.

Στην πρώτη αυτή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, θα τιμηθούν με το Χρυσό Μετάλλιο “Ιωάννης Καποδίστριας”, για την πολύτιμη εθελοντική προσφορά τους στους συνανθρώπους τους, ο Άγγλος νευροχειρουργός Dr. Henry Marsh και ο Ουκρανός χειρουργός Dr. Igor Kurilets, καθώς και η Ελπίδα Δαφνή, εθελόντρια νοσοκόμα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που στα 80 της χρόνια έχει να επιδείξει 26.000 ώρες προσφοράς.

Παράλληλα, μία έκθεση με τίτλο “Το Έργο της Αδελφής Νοσοκόμας στη Διαχρονική του Πορεία“, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, υλικό από το αρχείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς και φωτογραφίες του καλλιτέχνη Philip Tsiaras, οι οποίες δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση με καλλιτεχνική επιμέλεια του Γιάννη Μετζικώφ.

Σκοπός της Πρωτοβουλίας, όπως τονίστηκε, είναι η κινητοποίηση και η δέσμευση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας αλλά και των απλών πολιτών, σε παγκόσμια κλίμακα, να δημιουργήσουν υγιέστερες κοινότητες, σε όλον τον κόσμο, μέσα από πρακτικές νοσηλείας που θα αντανακλούν τις αρχές της Florence Nightingale, ώστε μέχρι το 2020 να έχει επιτευχθεί ο στόχος μιας καλύτερης, υγιέστερης ανθρωπότητας.

Παράλληλα, θα επιχειρηθεί η συγκέντρωση περισσότερων από 2.000.000 υπογραφών από νοσηλευτές και πολίτες που ενδιαφέρονται για την υγεία από τις 192 χώρες – μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι οποίοι θα δρουν ως “πρεσβευτές” καλής υγείας.

Της Ελληνικής πρωτοβουλίας, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και την υποστήριξη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ηγούνται οι ακόλουθοι φορείς: Το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών και Σπουδών “Ιωάννης Καποδίστριας”, το Johns Hopkins University, School of Nursing, USA, το University of Indianapolis, Athens, το American Community Schools of Athens και το Leadership & Creativity Institute. To έργο πραγματοποιείται με τη συνεργασία και την ευγενική συμμετοχή του Δήμου Αμαρουσίου, της Πανελλαδικής Ένωσης Γυναικών “Παναθηναϊκή”, του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων, του Εθνικού Συμβουλίου Ελλάδος Ομίλων και Κέντρων Πολιτισμού για την UNESCO και της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline