Sign In

Άρθρα για την υγεία

Τελευταία Άρθρα
Πώς και σε ποιους θα χορηγούνται τα μονοκλωνικά αντισώματα – Η απόφαση

Πώς και σε ποιους θα χορηγούνται τα μονοκλωνικά αντισώματα – Η απόφαση

Την ώρα που ενέσκηψε η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού και προκάλεσε παγκόσμιο πανικό και σεισμό στις αγορές, στην Ελλάδα ξεκίνησε η διαδικασία χορήγησης της θεραπείας των μονοκλωνικών αντισωμάτων, που υπόσχεται να θεραπεύει τους πάσχοντες από Covid-19 και να περιοριστεί η καθημερινή εκατόμβη των θανάτων στη χώρα μας.

Η διάθεσή τους θα γίνεται μέσω του συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, αλλά με ειδική διαδικασία και ενώ πυκνώνουν οι ενδείξεις ότι το lockdown δύσκολα θα αποφευχθεί, καθώς οι διασωληνωμένοι και οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται, οι θάνατοι είναι δεκάδες σε ημερήσια βάση και τα κρούσματα είναι σταθερά πάνω από 6.000.

Αναφορικά με τη νέα μετάλλαξη που «βαφτίστηκε» με το ελληνικό γράμμα «Όμικρον», έχει πλέον διασπαρθεί σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, καθώς, εκτός της Νοτίου Αφρικής, διαγνώστηκε ήδη στο Βέλγιο στην Αίγυπτο, το Ισραήλ και στο Χονγκ Κόνγκ.

Το ζήτημα είναι, πως από τη στιγμή που διαγνώστηκε ένα θετικό κρούσμα σε μία χώρα, είναι βέβαιο ότι υπάρχουν και άλλα, που έχουν διαφύγει των τεστ και των ελέγχων.

Στο πλαίσιο αυτό, από χθες, όλες οι χώρες της ΕΕ έκοψαν τις πτήσεις με χώρες της Αφρικής, ενώ από σήμερα και στις επόμενες μέρες, τα μέτρα θα καταστούν πιο αυστηρά με την προοπτική των lockdown να αποτελεί σχεδόν βεβαιότητα.

Η παράμετρος που θα κρίνει τη γενίκευση των lockdown, που ήδη επιβλήθηκαν σε Αυστρία και Βέλγιο, θα είναι ο βαθμός επικινδυνότητας της νέας μετάλλαξης.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η νέα μετάλλαξη είναι ανθεκτική στα υφιστάμενα εμβόλια, τότε ο κόσμος ολόκληρος οδεύει σε lockdown, μέχρι να βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο.

Αντίθετα εάν ο μεταλλαγμένος ιός αντιμετωπίζεται από τα εμβόλια τότε θα αποφευχθεί το γενικό λουκέτο.

Τα μονοκλωνικά
Στο μεταξύ μετά από αρκετό χαμένο χρονικό διάστημα ξεκίνησε στην Ελλάδα η χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19.

Οι όροι της χορήγησή τους καθορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Επικρατείας Κυριάκου Πιερρακάκη και Υγείας Θάνου Πλεύρη. Σύμφωνα με αυτή:

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στην Επιτροπή για την Εξέταση των Αιτήσεων για την χορήγηση Μονοκλωνικών Αντισωμάτων σε ασθενείς με κορωνοϊό COVID- 19, υλοποιείται με τη χρήση μέσων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.), σε ειδική εφαρμογή, εντός του Συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, η οποία διαλειτουργεί με το Μητρώο Ασθενών COVID 19.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τους θεράποντες ιατρούς των φυσικών προσώπων που πληρούν τα κριτήρια προτεραιοποίησης της χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων, όπως αυτά έχουν θεσπισθεί με την υπ’ αρ. 2450/3-11-2021 Συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊ-ού COVID-19.

Τα κριτήρια δύναται να τροποποιηθούν με νέα εισήγηση της Επιτροπής. Η είσοδος των ιατρών στην εφαρμογή πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησης με τη χρήση των μοναδικών κωδικών πρόσβασης στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Με την ολοκλήρωση της υποβολής, η εφαρμογή αποστέλλει ενημερωτικό SMS στον ασθενή.

Η Επιτροπή εξετάζει τις αιτήσεις και καταχωρεί στην εφαρμογή την ανάλογη ένδειξη έγκρισης ή απόρριψης μέχρι την 12η μεσημβρινή της επόμενης της υποβολής της αίτησης. Τα μέλη της Επιτροπής εισέρχονται στην εφαρμογή με τη χρήση ειδικών κωδικών πιστοποίησης που τους αποδίδονται για τον σκοπό αυτόν από την Η.Δ.Ι.Κ.Α. Α.Ε. Για τις αιτήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις χορήγησης τηρείται προτεραιότητα με βάση το χρόνο υποβολής της αίτησης. Μετά την έγκριση ή απόρριψη της αίτησης, η εφαρμογή αποστέλλει ενημερωτικά SMS στον ασθενή και το θεράποντα ιατρό.

Η Ομάδα Συντονισμού, που υποστηρίζει το έργο της Επιτροπής για την Εξέταση των Αιτήσεων, έχει περιορισμένη πρόσβαση στην εφαρμογή για να παρακολουθεί τις εγκεκριμένες αιτήσεις και μόνον και κατανέμει τους ασθενείς σε Νοσοκομεία ανάλογα με τον τόπο διαμονής του ασθενούς, τα διαθέσιμα ραντεβού και τα αποθέματα των Νοσοκομείων. Η πρόσβαση στην εφαρμογή πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικών κωδικών πιστοποίησης που τους αποδίδονται για τον σκοπό αυτόν από την Η.Δ.Ι.Κ.Α. Α.Ε. Η Ομάδα Συντονισμού ενημερώνει καθημερινά τα Νοσοκομεία για τις αιτήσεις που εγκρίθηκαν και τα αφορούν.

Τα Νοσοκομεία επικοινωνούν τηλεφωνικά με τους ασθενείς την ίδια ημέρα για τη διαδικασία χορήγησης της θεραπείας (μονοκλωνικό αντίσωμα) και κλείνουν το ραντεβού για την επόμενη.

Ο ασθενής προσέρχεται στο Νοσοκομείο στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και κατευθύνεται σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της χορήγησης.

Ο γιατρός του Νοσοκομείου συνταγογραφεί το σκεύασμα στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. Η συνταγή εκτελείται από το Φαρμακείο του Νοσοκομείου, το σκεύασμα μεταφέρεται στο χώρο έγχυσης και χορηγείται στον ασθενή.

Τα Νοσοκομεία ενημερώνουν καθημερινά την Ομάδα Συντονισμού για τα ραντεβού που προγραμματίστηκαν, πραγματοποιήθηκαν και ακυρώθηκαν καθώς και για τα αποθέματα σε μονοκλωνικά αντισώματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕYgeiaOnline ,το πρώτο Portal Υγείας. Βρείτε γιατρούς, νοσοκομεία, φαρμακεία και ότι έχει να κάνει με την υγεία. Κλείστε ηλεκτρονικά ραντεβού με γιατρούς, απομακρυσμένη διάγνωση και πολλές άλλες υπηρεσίες που μόνο το YgeiaOnline.gr μπορεί να προσφέρει.

Related Posts