Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης
Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης

Οι ψυχολογικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης

  • April 27, 2014
  • 0 Likes
  • 25 Views
  • 0 Comments

altΗ Αγγελική Κουβαρά, Ψυχολόγος Μ.SC, Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Κέντρο Συμβουλευτικής, Ψυχοθεραπείας και Λογοθεραπείας “Ψυχή & Λόγος”, απαντά στο Υγείαonline.gr, σε τρία σημαντικά ερωτήματα, αναφορικά με την επίδραση της οικονομικής κρίσης στην ψυχολογία μας.

–   Επιδρά η οικονομική κρίση και η ανεργία στην ψυχολογία του ατόμου;

Η οικονομική κρίση σαφώς και επιδρά στην ψυχολογία των ανθρώπων. Προκαλεί αίσθημα ματαίωσης και έντονης ανασφάλειας, συγκρίσεις με συναδέλφους, ανταγωνισμό και φοβίες. Ειδικά η ανεργία δημιουργεί αίσθηση παραίτησης, αποτυχίας, μιζέριας, ανικανότητας.

–   Πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την ψυχολογία των νέων ανθρώπων; Υπάρχουν κάποιες προτάσεις διεξόδου από την κρίση;

Οι νέοι άνθρωποι βιώνουν φόβο και ανασφάλεια. Οι υπερπροστατευτικοί γονείς δυστυχώς εκμεταλλεύονται αυτην την κατάσταση και εμποδίζουν την αυτονόμηση των παιδιών τους καταφέρνωντας να τα κρατούν στο σπίτι. Οι νέοι άνθρωποι καλούνται να ξεπεράσουν το βόλεμα το οποίο κοστίζει ακριβά και να ξεφύγουν απο την υπερκτανάλωση και τα υλικά αγαθά. Καλούνται να ανακαλύψουν την ομορφιά των απλών πραγμάτων. Είναι μοναδικό να μπορείς να χαρείς μια συναυλία από τα βράχια στον Λυκαβηττό ή ένα πικ-νικ στην εξοχή. Η διασκέδαση είναι καιρός να ξαναγίνει ψυχαγωγία.

alt

–   Μπορεί η κρίση να γίνει αφορμή να πλησιάσουμε ξανά ο ένας τον άλλον;

Κάθε κρίση εμπεριέχει την έννοια του κινδύνου αλλά ταυτόχρονα και την έννοια της ευκαιρίας.Υπάρχουν άνθρωποι που ανακάλυψαν τις πραγματικές τους δυνατότητες μόνο όταν κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες. Υπάρχουν άνθρωποι που μετά την διάγνωση μιας σοβαρής νόσου άλλαξαν εντελώς και υιοθέτησαν μια πιο υγιή στάση ζωής.

Κάθε κρίση ειναι μια αλλαγή και ένα βήμα για να πάμε πιο πέρα.

Αγγελική Κουβαρά

Ψυχολόγος Μ.SC, Οικογενειακή Θεραπεύτρια
Κέντρο Συμβουλευτικής, Ψυχοθεραπείας &
Λογοθεραπείας “Ψυχή & Λόγος”
www.psixikailogos.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline