Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης υποδέχεται την Αιμοδοσία
Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης υποδέχεται την Αιμοδοσία

Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης υποδέχεται την Αιμοδοσία

  • June 15, 2015
  • 0 Likes
  • 21 Views
  • 0 Comments

altΣτο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρα του Αιμοδότη, που έχει ορισθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η 14η Ιουνίου κάθε έτους, η Διοίκηση του Γ.Ν.Θ. “Γ. Παπανικολάου”- Ψ.Ν.Θ., Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ενημερώνει όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και πολίτες ότι, από τις 14 Ιουλίου 2015 θα έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν αίμα και στο Νοσοκομείο μας (Λαγκαδά 196, Σταυρούπολη-Θεσσαλονίκης).

Η οργάνωση του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας της χώρας μας περιλαμβάνει 104 Υπηρεσίες Αιμοδοσίας, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη συλλογή αίματος από τους αιμοδότες και την μετάγγιση των ασθενών του νοσοκομείου στο οποίο εδρεύουν. Στη χώρα μας το 60% των μεταγγιζόμενων προϊόντων προέρχεται από το συγγενικό/ φιλικό περιβάλλον των ασθενών, δηλαδή κατά κανόνα από περιστασιακούς αιμοδότες.

Αποτέλεσμα αυτού του μοντέλου οργάνωσης είναι ότι η χώρα μας παρουσιάζει οριακή επάρκεια αίματος και σε ορισμένες περιόδους πραγματική έλλειψη. Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι μόνο με συστηματική εθελοντική αιμοδοσία, με την οποία ανανεώνονται διαρκώς τα αποθέματα, είναι δυνατόν να έχουμε επάρκεια αίματος.

Υπό το πρίσμα αυτό και στο πλαίσιο του ενιαίου Νομικού Προσώπου του Γ.Ν.Θ. “Γ. Παπανικολάου” και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, αποφασίσαμε να εντάξουμε στις παρεχόμενες υπηρεσίες του Νοσοκομείου μας και υπηρεσίες προς τους αιμοδότες.

Στην απόφαση αυτή μας ώθησαν δύο διαπιστώσεις: πρώτον, το Γ.Ν.Θ. “Γ. Παπανικολάου” ευρίσκεται εκτός του αστικού ιστού και η μεγάλη απόσταση είναι αποτρεπτική για τους αιμοδότες με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να προμηθεύεται προϊόντα αίματος από Υπηρεσίες Αιμοδοσίας άλλων νοσοκομείων και δεύτερον, το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ευρίσκεται σε πυκνοκατοικημένη περιοχή όπου δεν υπάρχει άλλη Υπηρεσία Αιμοδοσίας και οι πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν αίμα απευθύνονται στα νοσοκομεία του κέντρου της πόλης.

Με γνώμονα λοιπόν την καλύτερη εξυπηρέτηση των αιμοδοτών αλλά και την ώθηση της εθελοντικής προσφοράς αίματος διαμορφώθηκε ένας κατάλληλα ισόγειος χώρος, 150 m2 που πληροί απόλυτα τις συνθήκες ασφάλειας, υγιεινής και εμπιστευτικότητας, είναι εύκολα προσβάσιμος σε πεζούς και οχήματα και διαθέτει χώρο στάθμευσης.

alt

Με την ενέργεια αυτή παρέχεται η δυνατότητα να αιμοδοτούν εθελοντές, συγγενείς/φίλοι ασθενών που νοσηλεύονται σε οποιοδήποτε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης χώρας, σύλλογοι και ομάδες αιμοδοτών.

Οι αιμοληψίες θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη και Πέμπτη.

Οι ώρες προσέλευσης των αιμοδοτών θα είναι 08:30πμ. έως 13:30μμ.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι θα λαμβάνονται δείγματα αιμοπεταλιοδοτών και δοτών μυελού των οστών.

Στοιχεία επικοινωνίας για την Υπηρεσία Αιμοδοσίας:

Τηλ: 2313307011 & 2313307015 – Fax: 2313307597
e-mail: aimodotes.gpapanikolaou@n3.syzefxis.gov.gr  

Περισσότερες πληροφορίες:

ΔΙΟΙΚΗΣΗ 3ης Υ.ΠΕ. (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ) Γ.Ν.Θ. “Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ” – Ψ.Ν.Θ.
Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Γραφείο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Έρευνας & Καινοτόμων Δράσεων (Γ.Ε.Π.Ε. & ΚΔ.)
Λαγκαδά 196 ΤΚ 56430, Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2313324156 – Fax. 2313324163
e-mail: gepekd@psychothes.gr   
web-site: www.psychothes.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline