Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ημερίδα: ‘Ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στην εργασία’
Ημερίδα: ‘Ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στην εργασία’

Ημερίδα: ‘Ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στην εργασία’

  • March 25, 2012
  • 0 Likes
  • 20 Views
  • 0 Comments

Επιστημονική ημερίδα με θέμα τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους στην εργασία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012, στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών. Την ημερίδα διοργάνωσε το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αντίστοιχης «Ευρωπαϊκής Εκστρατείας ενημέρωσης και ελέγχων για τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους στην εργασία 2012».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανωτέρων Επιθεωρητών Εργασίας έχει ορίσει το 2012 σαν «έτος για την εκστρατεία για τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους στην εργασία».

Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας συμμετέχει στην ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας, που αποτελείται από εκπροσώπους και των 12 κρατών-μελών, με επικεφαλής τη Σουηδία.

Οι στόχοι της εκστρατείας είναι ο τομέας της υγείας (δημόσιας και ιδιωτικής), των υπηρεσιών και των μεταφορών.

«Υπάρχουν ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι που απορρέουν από την ανεργία, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που απορρέουν από την εργασία και περισσότερο από τη μαύρη εργασία» τόνισε ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας Μιχάλης Χάλαρης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας.

Ο κ. Χάλαρης τόνισε ότι «οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στην εργασία είναι θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του ΣΕΠΕ και ενώ αποτελεί αντικείμενο των επιστημονικών ερευνών μέχρι σήμερα, ούτε οι εργοδοτικές οργανώσεις ούτε τα συνδικάτα έχουν ανοίξει μια τέτοια συζήτηση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 1999, τα οποία αναφέρθηκαν στην ημερίδα, το άγχος, η κατάθλιψη και η νευρικότητα είναι συνηθισμένος λόγος για απουσίες μεγαλύτερες από 14 ημέρες σε τομείς όπως εκείνοι της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, και αποτελούν αιτία απουσίας στον ίδιο βαθμό με τις μυοσκελετικές παθήσεις. Το 2002, το ετήσιο οικονομικό κόστος του άγχους που οφείλεται στην εργασία υπολογίστηκε στην Ευρώπη των 15 στα 20 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline