Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τι είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη;
Τι είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη;

Τι είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη;

  • June 5, 2014
  • 0 Likes
  • 10 Views
  • 0 Comments

altΤι είναι ο προστάτης αδένας; Ο προστάτης είναι ένα μικρό όργανο, που έχει το μέγεθος ενός κάστανου. Βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη (όπου συλλέγονται τα ούρα) και περιβάλλει την ουρήθρα (τον σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη).

Ο προστάτης παράγει το σπερματικό υγρό, μέσα στο οποίο υπάρχουν τα σπερματοζωάρια. Τα προβλήματα του προστάτη, είναι συχνά σε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών. Τα περισσότερα απ’ αυτά τα προβλήματα, μπορούν να αντιμετωπισθούν με επιτυχία, χωρίς να προκαλέσουν βλάβη στην σεξουαλική λειτουργία.

Τι είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη;

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, είναι μία μη καρκινωματώδης διόγκωση του προστάτη αδένα, μία συχνή κατάσταση σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας.

Πότε αρχίζει η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη;

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, αρχίζει στον άνδρα γενικά από την δεκαετία των 30 ετών και εξελίσσεται αργά, προκαλώντας προβλήματα μετά την ηλικία των 50 ετών, τις περισσότερες φορές.

Ποια είναι τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη;

Λόγω της διόγκωσης του προστάτη, μπορεί να συμπιεσθεί η ουρήθρα, με αποτέλεσμα την εμπόδιση της ροής των ούρων μέσω του κέντρου του προστάτη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την κατακράτηση ούρων στην ουροδόχο κύστη, οδηγώντας στην ανάγκη για συχνές ουρήσεις, ημέρα και νύκτα. Άλλα συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν την βραδεία ροή των ούρων, την ανάγκη για επείγουσα ούρηση και την δυσκολία έναρξης της ούρησης. Στα πιο σοβαρά προβλήματα περιλαμβάνονται οι ουρολοιμώξεις και η πλήρης απόφραξη της ουρήθρας, που αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη των νεφρών.  

Πόσο συχνή είναι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη;

Είναι εξαιρετικά συχνή. Το ήμισυ περίπου των ανδρών, ηλικίας άνω των 50 ετών, εμφανίζει συμπτώματα καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Όμως, μόνον το 10% απ’ αυτούς χρειάζεται φαρμακευτική ή χειρουργική αγωγή. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, δεν αποτελεί πρόδρομο στάδιο του καρκίνου του προστάτη.

alt

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη, χρειάζεται πάντοτε θεραπευτική αγωγή;

Η απάντηση είναι: Όχι… Η θεραπευτική αγωγή είναι αναγκαία για εκείνους τους άνδρες που έχουν σημαντικά συμπτώματα. Για τους περισσότερους άνδρες με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, αρκεί η αναμονή με εγρήγορση, με ιατρική εξέταση μία φορά τον χρόνο.

Ποια είναι η θεραπευτική αγωγή της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη;

•    Φαρμακευτική αγωγή: Ομάδα φαρμάκων που ανήκουν στους άλφα-αποκλειστές (alpha blockers): Ταμσουλοσίνη, αλφουζοσίνη, τεραζοσίνη, σλιντοσίνη, δοξαζοσίνη. Άλλη ομάδα φαρμάκων, είναι οι αναστολείς της 5-άλφα αναγωγάσης (5-alpha reductase inhibitors): Φιναστερίδη, ντουταστερίδη.

•    Χειρουργική αγωγή: Χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις μη ανταπόκρισης στην φαρμακευτική αγωγή, ή σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, όπως σε πλήρη αδυναμία ούρησης

•    Διουρηθρική εκτομή του προστάτη

•    Εφαρμογή τεχνικών laser

•    Εφαρμογή μικροκυμάτων
 
Κάθε μία απ’ αυτές τις τεχνικές, έχει τις ανάλογες ενδείξεις. Ο θεράπων ουρολόγος, είναι ο αρμόδιος για να επιλέξει την καταλληλότερη για κάθε συγκεκριμένο ασθενή.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline