Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Καφές κατά του καρκίνου του προστάτη
Καφές κατά του καρκίνου του προστάτη

Καφές κατά του καρκίνου του προστάτη

  • May 27, 2011
  • 0 Likes
  • 153 Views
  • 0 Comments

Οι άνδρες που πίνουν έξι ή περισσότερους καφέδες τη μέρα, έχουν 60% μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν την πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του προστάτη και 20% λιγότερο κίνδυνο για οποιοδήποτε άλλο τύπο αυτού του καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, την μεγαλύτερη του είδους της που έχει γίνει ποτέ.

Ακόμα και η κατανάλωση μόνο ενός έως τριών καφέδων τη μέρα μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο για το πιο θανατηφόρο είδος καρκίνου του προστάτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Λορελέϊ Μούτσι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εξέτασαν σχεδόν 48.000 άνδρες επί 12 έτη, στη διάρκεια των οποίων παρακολουθούνταν για το πόσους καφέδες έπιναν. Στη διάρκεια της έρευνας (1986-2008), περίπου 5.000 περιστατικά καρκίνου του προστάτη αναφέρθηκαν, εκ των οποίων 642 μεταστατικά (συνήθως στα οστά) και θανατηφόρα.

Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες κινδύνου (κάπνισμα, έλλειψη σωματικής άσκησης, ανθυγιεινή διατροφή κλπ.), η σχέση καφέ-καρκίνου παρέμεινε σε ισχύ. Το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο άσχετα με το είδος του καφέ που καταναλωνόταν και το πόσο καφεΐνη αυτός περιείχε.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η προστατευτική δράση δεν οφείλεται στην καφεΐνη, αλλά σε αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες που περιέχει ο καφές, ο οποίος, σε προηγούμενες μελέτες, έχει επίσης συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για Πάρκινσον, διαβήτη τύπου 2, πέτρα στα νεφρά, καρκίνο του ήπατος κ.α.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η μορφή καρκίνου που διαγιγνώσκεται πιο συχνά στους άνδρες, όμως δεν είναι πάντα θανατηφόρος, ενώ πολύ συχνά δεν προκαλεί μεταστάσεις.

Μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με τεστ αίματος και με ιατρική εξέταση, ενώ ορισμένες φορές, ιδίως σε προχωρημένη ηλικία, ο ασθενής δεν κάνει καν χειρουργική επέμβαση για την αποφυγή πιθανών παρενεργειών. Εκτιμάται ότι περίπου 16 εκατ. άνδρες σε όλο τον κόσμο ζουν με διαγνωσμένο καρκίνο του προστάτη, ενώ κατά μέσο όρο ένας στους έξι άνδρες στις ανεπτυγμένες χώρες σε κάποια στιγμή της ζωής του μπορεί να εμφανίσει τη νόσο.
 
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline