Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Οι φυτικές στερόλες καθυστερούν το Αλτσχάιμερ
Οι φυτικές στερόλες καθυστερούν το Αλτσχάιμερ

Οι φυτικές στερόλες καθυστερούν το Αλτσχάιμερ

  • October 31, 2013
  • 0 Likes
  • 35 Views
  • 0 Comments

altΌλοι γνωρίζουμε ότι πολλές από τις φυτικές χημικές ουσίες, που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά, έχουν πολύ θετικό αποτέλεσμα επάνω στην υγεία μας. Για παράδειγμα, οι φυτικές στερόλες (οι οποίες είναι επίσης γνωστές με την ονομασία φυτοστερόλες), βοηθούν για την μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης.

Οι φυτοστερόλες είναι φυσικά συστατικά των βρώσιμων φυτικών ελαίων (σπορέλαια), των μαργαρινών που προέρχονται από τα φυτικά έλαια των δημητριακών, των ξηρών καρπών και των λαχανικών. Η χημική του δομή μοιάζει πολύ με αυτή της χοληστερόλης. Ο βασικός ρόλος του είναι η διατήρηση της λειτουργίας και της δομής των κυτταρικών μεμβρανών. Οι πιο κοινές φυτοστερόλες είναι η σιτοστερόλη, η καμπεστερόλη και η στιγμαστερόλη.

Σύμφωνα με μια μελέτη η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Neuroscience, φαίνεται ότι οι φυτοστερόλες, προλαμβάνουν την εμφάνιση της νόσου του Αλτσχάιμερ.

alt

Συγκεκριμένα, η επιστημονική, ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Dr. Marcus Grimm, απέδειξε ότι μια συγκεκριμένη στερόλη, η στιγμαστερόλη, αναστέλλει την παραγωγή πρωτεϊνών, οι οποίες παίζουν ένα σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη αυτής της νόσου.

Η ερευνητική ομάδα, κατόρθωσε να επιβεβαιώσει τα θετικά αποτελέσματα της στιγμαστερόλης επάνω σε πειραματόζωα.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline