Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάς οργάνων από το υπουργείο Υγείας
Πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάς οργάνων από το υπουργείο Υγείας

Πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάς οργάνων από το υπουργείο Υγείας

  • November 5, 2018
  • 0 Likes
  • 19 Views
  • 0 Comments

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 χρόνων έχουν πέσει φέτος στην Ελλάδα οι δωρεές οργάνων, καθώς στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2018 αξιοποιήθηκαν μόνο 35 δότες. Συνολικά το 2017 ο αριθμός των δοτών ανήλθε σε 67.
    
Ο δείκτης δωρεάς οργάνων στην Ελλάδα σήμερα είναι μόνο 3,2 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού τη στιγμή που ο μέσος όρος στις χώρες της Ε.Ε. είναι από 14 έως 16 ανά εκατομμύριο ή και περισσότερο. Ο υψηλότερος δείκτης δωρεάς οργάνων στη χώρα μας σημειώθηκε το 2008 και ήταν 8,9 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, αλλά και πάλι ήταν σαφώς μικρότερος από τον μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε.
    
Ωστόσο το υπουργείο Υγείας έχει δρομολογήσει την ανατροπή αυτής της κατάστασης, αποδεχόμενο πρόταση για εφαρμογή πιλοτικού μοντέλου δωρεάς οργάνων, την οποία κατέθεσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων καθηγητής Ιωάννη Φούζας. Η υλοποίηση αυτού του μοντέλου θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη με τον διορισμό επικουρικών γιατρών (εντατικολόγων), υπεύθυνων για τη δωρεά οργάνων στα νοσοκομεία «Παπανικολάου», «Παπαγεωργίου» και ΑΧΕΠΑ, τα οποία διαθέτουν μεγάλες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
    
Όλο και μικρότερη αξιοποίηση δοτών
    
Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ο αριθμός των δοτών των οποίων τα όργανα αξιοποιήθηκαν στο δεκάμηνο του 2018 είναι 35 και είναι οι λιγότεροι το διάστημα από το 2001 μέχρι σήμερα.
    
Όσον αφορά τη Βόρεια Ελλάδα, το Περιφερειακό Γραφείο Συντονισμού Μεταμοσχεύσεων στην περιοχή αναφέρει ότι από 1.1.2018 μέχρι σήμερα αξιοποιήθηκαν τα όργανα από 17 δότες, ενώ υπήρξαν 30 δότες κερατοειδών, από τους οποίους έγιναν 54 μεταμοσχεύσεις στο ΑΧΕΠΑ και το «Παπαγεωργίου».
    
«Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ουραγός στις μεταμοσχεύσεις και στη δωρεά οργάνων και από τις τελευταίες χώρες στη δωρεά οργάνων στον ευρωπαϊκό χάρτη. Να σας αναφέρω ότι 1.350 άτομα περιμένουν ένα μόσχευμα νεφρού, γύρω στα 45 – 46 (γιατί κάθε μέρα η λίστα αλλάζει) ένα μόσχευμα καρδιάς, 160 άτομα περιμένουν μόσχευμα ήπατος και δεν ξέρουμε ακριβώς πόσα άτομα περιμένουν μόσχευμα πνεύμονα, γιατί δεν υπάρχει στην Ελλάδα μεταμοσχευτικό κέντρο και δεν υπάρχει λίστα. Επίσης 210 άτομα περιμένουν μόσχευμα κερατοειδούς μόνο στο ΑΧΕΠΑ» ανέφερε η κ. Ζαχαρούδη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
    
Σύμφωνα με την κ. Ζαχαρούδη, η λίστα αναμονής κάθε φορά διαμορφώνεται ανάλογα με τα στοιχεία του υπάρχοντος δότη.
    
“Ένας άνθρωπος μπορεί να περιμένει καιρό στη λίστα αναμονής, όμως να μην ταιριάζει με τον δότη. Δεν υπάρχει ουσιαστικά σειρά, η λίστα διαμορφώνεται ανάλογα με τον δότη που έχουμε. Σχετικά με το πόσο καιρό περιμένει κάποιος ασθενής στη λίστα αναμονής, θέλω ενδεικτικά να αναφέρω ότι στην Ισπανία που είναι πρώτη χώρα σε δωρεές και μεταμοσχεύσεις (έχει 47 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ η Ελλάδα το 2017 είχε μόλις 6,1 ανά εκατομμύριο και σήμερα 3,2) ένας νεφροπαθής μέσα σε έξι μήνες από τη στιγμή που θα εγγραφεί στη λίστα, θα μεταμοσχευτεί. Αυτός είναι ο μέσος όρος στην Ισπανία.
    
Οι δικοί μας οι ασθενείς περιμένουν πάνω από 8, 10 ή και παραπάνω χρόνια για να λάβουν ένα μόσχευμα νεφρού και κάποιοι απ’ αυτούς δεν θα προλάβουν. Μακάρι κάθε χρόνο να μειώνονται οι λίστες αναμονής αντί να αυξάνονται, γιατί τα τελευταία χρόνια δυστυχώς αυξάνονται.
    
Κάθε μέρα πεθαίνουν άνθρωποι, είναι κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει, και δυστυχώς προτιμάμε να θάβουμε τα όργανα αντί να σωθεί κάποιος συνάνθρωπός μας, που αύριο – μεθαύριο μπορεί να είμαστε εμείς ή κάποιος δικό μας άτομο” πρόσθεσε η κ. Ζαχαρούδη.
    
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
        
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
            
            
            
            
          

  • Μοιραστείτε: