Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Παρουσία του ΠτΔ εγκαινιάστηκε η Μονάδα Φροντίδας ‘Σόφη Βαρβιτσώτη’
Παρουσία του ΠτΔ εγκαινιάστηκε η Μονάδα Φροντίδας ‘Σόφη Βαρβιτσώτη’

Παρουσία του ΠτΔ εγκαινιάστηκε η Μονάδα Φροντίδας ‘Σόφη Βαρβιτσώτη’

  • June 6, 2018
  • 0 Likes
  • 24 Views
  • 0 Comments

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, εγκαινιάστηκε τη Τρίτη 5 Ιουνίου 2018 η Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών «Σόφη Βαρβιτσώτη».
    
Η μονάδα θα λειτουργεί στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» και δημιουργήθηκε μετά από πρωτοβουλία της Εταιρίας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού – ΕΛΙΖΑ.
    
Μια τέτοια μονάδα υπάρχει σε όλες τις παιδιατρικές κλινικές των οργανωμένων χώρων, αλλά στην Ελλάδα έμοιαζε όνειρο μακρινό. Τώρα, όμως, είναι πραγματικότητα και το κακοποιημένο παιδί βρίσκεται στο επίκεντρο. Μια ομάδα επαγγελματιών, από γιατρούς και νοσηλευτές μέχρι αστυνομικούς και εισαγγελείς που δραστηριοποιούνται σε περίπτωση εντοπισμού ενός κακοποιημένου παιδιού, θα συνεργάζεται αρμονικά αντιμετωπίζοντας με επάρκεια κάθε περιστατικό.
    
Την οικογένεια Βαρβιτσιώτη εκπροσώπησαν ο Ιωάννης, σύζυγος της Σόφης, και τα παιδιά τους, Μιλτιάδης και Θωμάς. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην σύντομη ομιλία του απευθύνθηκε στον παλαιό συνάδελφό του στα βουλευτικά έδρανα, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη:
    
«Κύριε Πρόεδρε, Μίλτο, Θωμά, Ελένη Κωνσταντίνε, η Σόφη είναι εδώ, μαζί μας. Μια γυναίκα με ενέργεια, με σεμνότητα, ένας άνθρωπος της προσφοράς με τεράστια επιείκεια, αλλά ταυτόχρονα με πλήρη επίγνωση των αναγκών μιας κοινωνίας, η οποία μπορεί να προοδεύει σε πολλά πράγματα, αλλά εμφανίζει τεράστια κενά όπως αυτά που ζούμε τώρα. Θα ευχόμουν αυτή η μονάδα να έχει έναν άλλον σκοπό από αυτόν που, δυστυχώς, η επικαιρότητα επιβάλλει. Βλέπουμε όλοι μπροστά μας να αναπτύσσονται φαινόμενα στην κοινωνία μας, που ήταν άγνωστα μέχρι πρότινος. Γονείς που όχι μόνο δεν είναι γονείς, δεν είναι Άνθρωποι. Αυτή η νοοτροπία είναι ξένη, το τονίζω, στην παράδοση της Ελληνικής Οικογένειας, στην παράδοση των Ελλήνων γονέων.
    
Όμως, πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, ώστε αυτά τα φαινόμενα, που είναι εξαίρεση – και, ευτυχώς, θα μείνουν εξαίρεση – να εξαλειφθούν εντελώς. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε κανένα παιδί να είναι θύμα όχι μόνον της έλλειψης Οικογένειας, αλλά της ύπαρξης μιας Οικογένειας που δεν αξίζει να λέγεται Οικογένεια. Το οφείλουμε στην Κοινωνία μας που χειμάζεται ούτως ή άλλως. Να θυμάστε ένα πράγμα: Αν αυτός ο τόπος δεν εξερράγη κοινωνικώς, το οφείλει, κατά πρώτιστο λόγο, στην ίδια την οικογένεια. Αλλοίμονο, αν χάσουμε αυτό το στήριγμα, για την ιστορία και τον πολιτισμό μας.
    
Κύριε Πρόεδρε, η Σόφη είναι εδώ και το λέω γιατί αυτή την ώρα θα ήθελε αυτή η Μονάδα Φροντίδας για τα Παιδιά να έχει δημιουργηθεί, ακριβώς μέσα από τη νοοτροπία που τόσα χρόνια υπηρέτησε, μέσα από μια οικογένεια που δημιούργησε και η οποία αποτελεί ένα πρότυπο. Κύριε πρόεδρε, να είστε υπερήφανος γι΄αυτή τη γυναίκα και εσείς και τα παιδιά».
    
Ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης από την πλευρά του επεσήμανε: «Η μονάδα αυτή που φέρει το όνομα της μητέρας μας, δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αν δεν υπήρχε το νοσοκομείο, αλλά και η καταπληκτική ομάδα του ΕΛΙΖΑ. Τα πρόσφατα δραματικά περιστατικά σε Λέρο και Ζάκυνθο αναδεικνύουν το μέγεθος των προβλημάτων. Βαθιές ευχαριστίες σε όλους όσοι βοήθησαν.
    
Η Σόφη Βαρβιτσιώτη ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Μεγάλωσε σε περιβάλλον με έντονη χριστιανική παιδεία. Οπλισμένη με πίστη και πείσμα, αφιέρωσε χρόνο ενέργεια και υλικά μέσα για να βοηθήσει απόρους ανθρώπους και να κάνει τα προβλήματα τους δικά της. Συμμετείχε ενεργά στο ΕΛΙΖΑ ως μέλος του ΔΣ. Κάθε μέρα την συλλογιόμαστε στα δυόμισι χρόνια που έφυγε και ξέρουμε ότι η σημερινή θα ήταν για αυτή μια μέρα χαράς»
    
Η ιδρύτρια και πρόεδρος της ΜΚΟ ΕΛΙΖΑ, Μαρίνα Καρέλλα τόνισε μεταξύ άλλων: «Σκοπός μας είναι να προστατεύουμε και να σώσουμε από θάνατο μικρά παιδιά σαν την Ελίζα (σ.σ. η ΜΚΟ πήρε το όνομά της από την Elisa Izquierdo, που πέθανε από κακοποίηση σε ηλικία 6 ετών στη Νέα Υόρκη) που έφυγε τόσο άδικα. Ελπίζουμε σύντομα να δημιουργηθούν τέτοιες μονάδες και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας».
        
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
            
            
            
            
            
          

  • Μοιραστείτε: