Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ουραγός η Ελλάδα στη δωρεά συμπαγών οργάνων
Ουραγός η Ελλάδα στη δωρεά συμπαγών οργάνων

Ουραγός η Ελλάδα στη δωρεά συμπαγών οργάνων

  • October 20, 2017
  • 0 Likes
  • 13 Views
  • 0 Comments

Την κοινή τους θέση για μία ακόμη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, προκειμένου να αυξηθούν οι δότες μυελού των οστών και συμπαγών οργάνων, τόνισαν για μια ακόμη φορά οι επιστήμονες που συμμετείχαν σε επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Δωρεά Οργάνων και Μυελού», στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
    
Γνωρίζουμε καλά σήμερα, ότι η μεταμόσχευση οργάνων αποτελεί συχνά τη μόνη – και πολλές φορές την πιο αποτελεσματική – θεραπευτική λύση, για τελικού σταδίου ανεπάρκειες ζωτικών οργάνων, τόνισαν οι ειδικοί. Ωστόσο, «η χώρα μας παραμένει ουραγός στην Ευρώπη όσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων», τόνισε ο Μ. Δημόπουλος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και πρύτανης του Ε.Κ.Π.Α.
    
Όσον αφορά τους δότες μυελού των οστών που έχουν φτάσει ήδη τις 55.000, θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν, ώστε να βρίσκονται πιο εύκολα οι συμβατοί στην Ελλάδα και να αντιμετωπίζονται σοβαρά αιματολογικά νεοπλασματικά και γενετικά νοσημάτα σε παιδιά και ενήλικες.
    
Ο κος Δημόπουλος είπε πως «η συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα θέματα της δωρεάς οργάνων και μυελού με τους θεσμικούς φορείς όπως ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων, και με φορείς όπως η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και η Αιματολογική Εταιρεία, θα είναι συνεχής και πολυεπίπεδη».
    
Στην ομιλία της, η Μ. Βαρδινογιάννη, πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO και πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», τόνισε πως «η ανθρώπινη φροντίδα και ο αλτρουισμός παραμένει βαθιά ριζωμένος στη συνείδηση του λαού μας και ο εθελοντισμός γίνεται στάση ζωής για όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας και ειδικά για τη νέα γενιά, που σύσσωμη στρατεύεται στο πλευρό μας, αυξάνοντας έτσι τους εθελοντές μας σε ποσοστό που δεν είχε ξαναγνωρίσει η χώρα μας. Ως τώρα, 55.000 νέοι άνθρωποι είπαν μαζί μας «ΝΑΙ στη ζωή», μας εμπιστεύτηκαν και έγιναν εθελοντές δότες μυελού των οστών».
    
Όπως επισήμανε η κα Βαρδινογιάννη, ο αριθμός συνεχώς αυξάνεται – απευθυνόμενη δε, στους καθηγητές του Πανεπιστημίου είπε: «βλέπετε κι εσείς, τους φοιτητές σας και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, το διοικητικό και διδακτικό δυναμικό σας, να έρχονται στα κέντρα μας να γίνουν δότες. Όλοι έχουν στην καρδιά τους τη λαχτάρα να είναι αυτοί που μια ημέρα θα σώσουν μια ζωή. Ανάμεσα στους εθελοντές μας, βρέθηκαν 13 συμβατοί δότες για να σωθούν 13 ασθενείς».
    
«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ένας μεγάλος μας σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια και αισθάνομαι ευγνωμοσύνη που ανοίγει με το παράδειγμά του τον δρόμο της συνεργασίας μας με μεγάλα πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα», κατέληξε η κα Βαρδινογιάννη.
    
Ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Π. Σφηκάκης, είπε ότι οι φοιτητές ιατρικής θα μπορούσαν να μεταφέρουν το μήνυμα της προσφοράς στα σχολεία, όπου με τη εμπεριστατωμένη ενημέρωση θα έπειθαν όλο και περισσότερους μαθητές να γίνουν δωρητές.
    
Ο Α. Καραμπίνης, πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας στις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων. Μέχρι το 2015, όπως είπε, υπήρχε απραξία όσον αφορά τη δωρεά στη χώρα μας. Μόνο τα δύο τελευταία χρόνια καταγράφεται μια μικρή αύξηση στην προσφορά οργάνων. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Στην Ευρώπη, ο μέσος όρος είναι 12 μεταμοσχεύσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Αν αυτό ίσχυε στην Ελλάδα, θα καλύπταμε το 80% των αναγκών μας, αλλά δυστυχώς ούτε το 15% δεν μπορούμε να καλύψουμε σήμερα».
    
Ο καθ. Ι. Μπολέτης, διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής στο Λαϊκό νοσοκομείο, αναφέρθηκε στη δωρεά οργάνων από ζώντα δότη, και ο καθ. Π. Παναγιωτίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας, στη συμβολή της εταιρείας στην αλλογενή μεταμόσχευση μυελού των οστών.
    
Για την πορεία των μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών στην Ελλάδα, μίλησε ο αιματολόγος, της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού Οστών της Αιματολογικής Κλινικής και Λεμφωμάτων του Γ.Ν.Α. «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ», Δ. Καρακάσης και για τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς αιμοποιητικών κυττάρων ο Σ. Γραφάκος, αναπλ. καθηγητής και επιστημονικός υπεύθυνος της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».
    
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
        
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
            
            
            
            
            
          

  • Μοιραστείτε: