Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Οπτομετρία & προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος
Οπτομετρία & προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος

Οπτομετρία & προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος

  • July 7, 2014
  • 0 Likes
  • 19 Views
  • 0 Comments

altΒασικός κανόνας για την υγεία, είναι η πρόληψη και η έγκαιρη θεραπευτική αγωγή. Έτσι και στην περίπτωση των ματιών, πρέπει να τηρούνται βασικοί κανόνες ελέγχου και πρόληψης. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να ακολουθείται πάντοτε ένα πρόγραμμα εξετάσεων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ιδιαίτερα βεβαίως, αυτό αφορά τα άτομα που ήδη εμφανίζουν κάποιο οφθαλμολογικό πρόβλημα.

Ποια είναι τα συνιστώμενα προγράμματα προληπτικών οφθαλμολογικών εξετάσεων;

1.    Παιδιά: Τα βρέφη αμέσως μετά την γέννηση και ξανά στους 6 μήνες. Από την ηλικία των 4-5 ετών, κάθε χρόνο. Επιπλέον, εάν ο γονέας υποπτεύεται οφθαλμολογικό πρόβλημα.

2.    Ενήλικες: Οι ενήλικες με καλή γενική κατάσταση υγείας, κάθε 2-3 χρόνια. Οι ασθενείς άνω των 50 ετών, κάθε χρόνο. Οι ασθενείς, με παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, γλαύκωμα, καταρράκτη, κάθε χρόνο.

alt

Ποια είναι τα οφέλη από την εφαρμογή του προγράμματος πρόληψης;

•    Έγκαιρος εντοπισμός οφθαλμολογικών προβλημάτων τα οποία μπορούν να θεραπευθούν. Για παράδειγμα, η αμβλυωπία μπορεί να θεραπευθεί, αν εντοπισθεί  μέχρι την ηλικία των 6 ετών.

•    Έγκαιρος εντοπισμός άλλων προβλημάτων υγείας, τα οποία μπορεί να αγνοεί ο ασθενής, όπως είναι ο διαβήτης και το γλαύκωμα. Λαμβάνοντας τα κατάλληλα φάρμακα, μπορεί να προλάβει την τύφλωση.

•    Για άλλες χρόνιες καταστάσεις που επηρεάζουν τον οφθαλμό ή  την υγεία εν γένει, η προληπτική εξέταση ενημερώνει τον ασθενή, του παρέχει στήριξη αλλά και θεραπεία, εάν χρειάζεται.
 
•    Ειδικότερα, όσον αφορά την χρήση διορθωτικών φακών, η προληπτική οπτομετρική εξέταση, θα ελέγξει τον βαθμό της διαθλαστικής ανωμαλίας και θα χορηγήσει τους κατάλληλους φακούς. Οι διαθλαστικές ανωμαλίες του οφθαλμού, δεν οφείλονται σε ασθένεια, αλλά στο μέγεθος και το σχήμα του οφθαλμού.

•    Η πρεσβυωπία εμφανίζεται γύρω από την ηλικία των 40 ετών. Η προληπτική εξέταση, μπορεί να εντοπίσει εγκαίρως το πρόβλημα, πολύ πριν αρχίσει να ενοχλεί σοβαρά τον ασθενή.

•    Γενικότερα, η προληπτική εξέταση και ενημέρωση, μπορεί να προστατεύσει τους οφθαλμούς μέσω οδηγιών που αφορούν την σωστή διατροφή, την καλή φυσική κατάσταση, την προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες, αλλά και την προστασία από κακώσεις.

alt

Ποιες άλλες εξετάσεις χρησιμοποιούνται στην οπτομετρία;

Έλεγχος της οφθαλμοκινητικότητας: Ο μηχανισμός κινήσεως των οφθαλμών, είναι μία εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία, στην οποία συμμετέχουν πολλά κέντρα του νευρικού συστήματος. Ακριβώς λόγω της πολυπλοκότητάς του, το σύστημα αυτό είναι ευαίσθητο σε διάφορες καταστάσεις που προσβάλλουν το νευρικό σύστημα. Σήμερα, με την χρήση ειδικών βιντεο-ανιχνευτών οφθαλμικών κινήσεων, καταγράφονται όλες οι κινήσεις των οφθαλμών, τόσο των οφθαλμικών κινήσεων προσήλωσης, όσο και ομαλών κινήσεων παρακολούθησης, σε διάφορες καταστάσεις. Η μελέτη και ερμηνεία των αποτελεσμάτων αυτής της εξέτασης, μπορεί να δώσει πολύτιμα στοιχεία για την κατάσταση του συστήματος κινητικότητας και κατ’ επέκταση, του νευρικού συστήματος.
   
Έλεγχος διοφθαλμικότητας: Άλλη εξειδικευμένη σειρά τεστ (Distance Phoria Test, Torsion test, Fixations Disparity Tests, Worth 4 Dot Test, HVOT-Distanc StereopsisTest, Nerar-Phoria Test, Anisokoria Test, Fixation Target Test), τα οποία ελέγχουν λεπτομερώς τα διάφορα ανατομο-λειτουργικά νευρωνικά δίκτυα, που απαρτίζουν τον μηχανισμό που εξυπηρετεί την όραση από τους δύο οφθαλμούς συγχρόνως, ώστε να επιτυγχάνεται μία ευκρινής, στερεοσκοπική απεικόνιση των αντικειμένων, τόσο σε στάση, όσο και σε κίνηση.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline