Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ο αριθμός των ελιών δείκτης για κίνδυνο καρκίνου
Ο αριθμός των ελιών δείκτης για κίνδυνο καρκίνου

Ο αριθμός των ελιών δείκτης για κίνδυνο καρκίνου

  • October 23, 2018
  • 0 Likes
  • 48 Views
  • 0 Comments

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αν ένας άνθρωπος έχει στο μπράτσο του πάνω από 11 ελιές, η διαπίστωση αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί από τους δερματολόγους, οι οποίοι έτσι δεν χρειάζεται να μετρήσουν τις ελιές σε όλο το σώμα για να εντοπίσουν ένα άτομο υψηλού κινδύνου, αφού οι ελιές μόνο στο ένα μπράτσο -ιδίως το δεξί- φαίνεται να αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείκτη για τις ελιές σε όλο το σώμα.
         
Ο αριθμός των ελιών αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους δείκτες για τον κίνδυνο καρκίνου, παρόλο που μόνο το 20% έως 40% των περιστατικών μελανώματος ξεκινούν από προϋπάρχουσες ελιές. Στατιστικά, εκτιμάται ότι ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 2% έως 4% για κάθε πρόσθετη ελιά στο δέρμα, όμως η μέτρηση του συνολικού αριθμούς τους είναι μια χρονοβόρα ιατρική διαδικασία.
         
Προηγούμενες μικρότερες μελέτες είχαν επίσης επιχειρήσει να εντοπίσουν μια μόνο περιοχή του σώματος, οι ελιές της οποίας θα μπορούσαν να θεωρηθούν αντιπροσωπευτικές για όλο το σώμα. Η νέα πολύ μεγαλύτερη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η περιοχή είναι το μπράτσο, κατά προτίμηση το δεξί.
         
Οι ερευνητές του King’s College του Λονδίνου, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Σιμόν Ρομπέρο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό δερματολογίας “British Journal of Dermatology”, σύμφωνα με το BBC, βρήκαν ότι άτομα με πάνω από επτά ελιές στο δεξί χέρι έχουν εννιαπλάσια πιθανότητα να έχουν πάνω από 50 ελιές σε όλο το σώμα τους.
         
Ενώ άτομα με πάνω από 11 ελιές στο δεξί μπράτσο τους (ιδίως στην περιοχή πάνω από τον δεξί αγκώνα τους), πιθανότατα έχουν πάνω από 100 ελιές σε όλο το σώμα τους, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης μελανώματος.
         
Άλλες περιοχές του σώματος που είναι αντιπροσωπευτικές για το σύνολο των ελιών – αν και σε μικρότερο βαθμό από ότι το μπράτσο- είναι τα πόδια και η πλάτη (κυρίως στους άνδρες). Το μελάνωμα μπορεί πάντως να εμφανισθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, γι’ αυτό επιβάλλεται εγρήγορση εκ μέρους των ίδιων των ανθρώπων, όταν βλέπουν ακανόνιστου σχήματος ελιές.
         
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
                
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

  • Μοιραστείτε: