Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Νέες πρωτοποριακές έρευνες για την νόσο του Αλτσχάιμερ
Νέες πρωτοποριακές έρευνες για την νόσο του Αλτσχάιμερ

Νέες πρωτοποριακές έρευνες για την νόσο του Αλτσχάιμερ

  • September 24, 2013
  • 0 Likes
  • 20 Views
  • 0 Comments

altΣύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Stanford, οι οποίοι εργάζονται στην έρευνα για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, εντόπισαν τους μηχανισμούς με τους οποίους, ένα κλάσμα πρωτεΐνης το οποίο ονομάζεται βήτα-αμυλοειδές και το οποίο έχει πολύ στενή σχέση με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αρχίζει να καταστρέφει τις συνάψεις των νεύρων πριν αρχίσει η να σχηματίζει πλάκες, οι οποίες οδηγούν στο θάνατο των κυττάρων του νευρικού συστήματος.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της νόσου του Αλτσχάιμερ, η οποία προσβάλλει περίπου 5 εκατ. Αμερικανούς, είναι η ολοκληρωτική απώλεια των συνάψεων, δηλαδή των σημείων επαφής μεταξύ των κυττάρων του νευρικού συστήματος, από όπου γίνεται η μετάδοση των μηνυμάτων, με αποτέλεσμα τη γενική στην κατάρρευσή των λειτουργιών του εγκεφάλου, αρχίζοντας από την μνήμη.

Όπως τονίζει η Καθηγήτρια της Νευροβιολογίας και συγγραφέας της μελέτης, Carla Shatz PhD, «H ανακάλυψη μας δείχνει ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ αρχίζει να εκδηλώνεται πολύ πριν γίνει εμφανής ο σχηματισμός των πλακών».

alt

Στη μελέτη επίσης συμμετείχαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε επάνω σε ιστό εγκεφάλου  ανθρώπων και πειραματόζωων (ποντικών), ίσως βοηθήσει στην εξήγηση της αποτυχίας που είχαν κατά τα τελευταία χρόνια διάφορες κλινικές μελέτες, οι οποίες προσπάθησαν να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, μέσω φαρμακευτικών ουσιών οι οποίες είχαν σαν στόχο την διάλυση των πλακών του αμυλοειδούς.

Μπορεί επίσης να ανοίξει το δρόμο για καλύτερες θεραπείες, σε πρωιμότερα στάδια της νόσου.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline