Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Νευροβλάστωμα: Νέα στρατηγική αντιμετώπισης
Νευροβλάστωμα: Νέα στρατηγική αντιμετώπισης

Νευροβλάστωμα: Νέα στρατηγική αντιμετώπισης

  • June 5, 2013
  • 0 Likes
  • 34 Views
  • 0 Comments

altΕρευνητές στο ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας ανακάλυψαν μια νέα στρατηγική για την καταπολέμηση του νευροβλαστώματος- μιας κακοήθους μορφής καρκίνου παιδιών. Η νέα αυτή στρατηγική εστιάζεται σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται MYCN.

Με τη νέα αυτή  μέθοδο, ένα ειδικό μόριο βοήθα στην διάσπαση του μορίου της MYCN, αποτέλεσμα είτε να καταστρέφεται το κύτταρο του καρκίνου ή το καθιστά απλά ένα ώριμο φυσιολογικό νευρικό κύτταρο. Η ανακάλυψη αυτή, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PNAS, αυξάνει τις ελπίδες για νέες και αποτελεσματικότερες θεραπείες στο μέλλον.

Το νευροβλάστωμα αποτελεί την τρίτη συχνότερη μορφή καρκίνου στα παιδιά. Συνήθως αναπτύσσεται από την ηλικία των 2 ετών, και προσβάλλει περίπου 20 παιδιά τον χρόνο στην Σουηδία και 800 περίπου Ηνωμένες Πολιτείες. Οι όγκοι εντοπίζονται κυρίως στο περιφερικό νευρικό σύστημα, πολύ νεαρά βρέφη μπορεί καμιά φορά να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το σώμα. Οι θεραπείες που ισχύουν σήμερα, είναι δύσκολες και έχουν σοβαρές παρενέργειες, ενώ συγχρόνως για πολλά από τα παιδιά, η πρόγνωση δεν είναι καλή. Στις πιο επιθετικές μορφές, επιβιώνει μόνο μια μικρή μειονότητα. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη για άλλες εναλλακτικές μορφές θεραπευτικής αγωγής.

Όπως δηλώνει η επικεφαλής της μελέτης Marie Arsenian Henriksson, καθηγήτρια της βιολογίας του καρκίνου στο ινστιτούτο Karolinska, «ανακαλύψαμε ότι εν ένα μικρό χημικό μόριο μπορεί να εμποδίσει τη δράση του μορίου MYCN.. Με τον τρόπο αυτό καταστρέφεται το MYCN, και τελικά εξαφανίζεται ο καρκίνος.

Τα πρώτα πειράματα που έγιναν σε πειραματόζωα, έδειξαν ότι αυξήθηκε το ποσοστό επιβίωσης αυτών, όταν εφαρμόστηκε αυτή η δοκιμαστική θεραπεία σε ποντίκια με νευροβλάστωμα. Επίσης, από από τη μελέτη αυτή φάνηκε, ότι αυτό το μόριο, θα μπορούσε να έχει δράση και σε άλλες καταστάσεις, όπως είναι οι διαφορές μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline