Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τι πρέπει να ξέρουμε για τις αιμορροΐδες;
Τι πρέπει να ξέρουμε για τις αιμορροΐδες;

Τι πρέπει να ξέρουμε για τις αιμορροΐδες;

  • April 8, 2014
  • 0 Likes
  • 57 Views
  • 0 Comments

altΑρχικά θα πρέπει να τονιστεί ότι μολονότι ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι οι αιμορροΐδες είναι κάτι το μη φυσιολογικό, οι αιμορροΐδες υπάρχουν σε κάθε άνθρωπο. Αποτελούν τις μάζες ελαστικού μυϊκού ιστού που απαρτίζουν τα τελευταία τέσσερα περίπου εκατοστά του ορθού (τελευταίο τμήμα του παχέος εντέρου) και οι οποίες περιέχουν τις αιμορροϊδικές αρτηρίες και φλέβες.

Θεωρούνται παθολογικές, μόνον όταν για κάποια αιτία, διογκωθούν αυτές  οι αιμορροϊδικές φλέβες και προκαλέσουν προβλήματα.

Ποια η συχνότητα των αιμορροΐδων;

Αν και οι αιμορροΐδες υπάρχουν σε όλους, μόνο στο 4% του γενικού πληθυσμού διογκώνονται και προκαλούν προβλήματα. Οι αιμορροΐδες μπορούν να προκαλέσουν εξ ίσου προβλήματα σε άνδρες και γυναίκες, ενώ η μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης, είναι μεταξύ 45 και 65 ετών.

Πως σχηματίζονται οι αιμορροΐδες;

Οι αιμορροϊδικές φλέβες, είναι εκείνες που απομακρύνουν το αίμα από την περιοχή, προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη κατεύθυνση είναι προς τα επάνω, δηλαδή προς το ορθόν, ενώ η δεύτερη κατεύθυνση, είναι προς τα κάτω, κάτω από το δέρμα που περιβάλλει τον πρωκτό. Εάν οι αιμορροΐδες εμφανισθούν προς τα άνω (προς το ορθόν), ονομάζονται εσωτερικές αιμορροΐδες, ενώ εάν εμφανισθούν προς το κατώτερο άκρο του ορθού, κοντά στον πρωκτό, ονομάζονται εξωτερικές αιμορροΐδες.

alt

Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο πως διογκώνονται οι αιμορροϊδικές φλέβες. Υπάρχουν διάφορες απόψεις και θεωρίες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται, η ανεπαρκής λήψη τροφής με φυτικές ίνες, ο παρατεταμένος χρόνος παραμονής στην λεκάνη της τουαλέτας και η χρόνια δυσκοιλιότητα. Καμία απ’ αυτές τις θεωρίες δεν έχει ισχυρή πειραματική απόδειξη. Η εγκυμοσύνη, η οποία αποτελεί μία καθαρή αιτία διόγκωσης των αιμορροΐδων, όμως και πάλι, δεν είναι ξεκάθαρος ο ακριβής λόγος της διόγκωσης. Τέλος, διάφοροι όγκοι ,στην περιοχή της πυέλου, μπορούν επίσης να προκαλέσουν διόγκωση των αιμορροϊδικών φλεβών, μέσω συμπίεσης των φλεβών που απομακρύνουν το αίμα από την περιοχή του κατωτέρου τμήματος του ορθού.

Ποια είναι τα συμπτώματα των αιμορροΐδων;

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες, συνήθως είναι ανώδυνες. Καθώς μία εσωτερική αιμορροΐδα συνεχίζει να αυξάνεται σε μέγεθος, μπορεί να φθάσει σε ακραίες περιπτώσεις, να εξέρχεται από τον πρωκτό. Αυτό ονομάζεται πρόπτωση εσωτερικών αιμορροΐδων. Μπορεί να συνοδεύεται από αιμορραγία. Εάν οι εσωτερικές αιμορροΐδες, που βρίσκονται σε πρόπτωση, δεν μπορούν να επανέλθουν στο εσωτερικό τότε λόγω της συμπίεσης του μυϊκού σφιγκτήρα, επέρχεται διακοπή της παροχής αίματος, με αποτέλεσμα την νέκρωση των ιστών της περιοχής και τον κίνδυνο δημιουργίας γάγγραινας. Η κατάσταση αυτή, απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση.

alt

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες, γίνονται άμεσα εμφανείς και συνήθως προκαλούν λιγότερα συμπτώματα από τις εσωτερικές. Αυτό ίσως οφείλεται στο ότι βρίσκονται πολύ  χαμηλά και δεν επηρεάζουν πολύ την λειτουργία του σφιγκτήρα. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες όμως, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα, όταν το αίμα πήξει στο εσωτερικό τους. Αυτή η θρόμβωση των εξωτερικών αιμορροΐδων, προκαλεί έντονο πόνο και απαιτεί ιατρική παρακολούθηση. Η θρομβωμένη αιμορροΐδα, μπορεί να επουλωθεί με σχηματισμό ουλής, αφήνοντας συχνά ένα μικρό κομμάτι δέρματος να προεξέχει από τον πρωκτό, το οποίο μπορεί να προκαλεί τοπικό ερεθισμό και προβλήματα υγιεινής (καθαριότητα) στην περιοχή.

Αιμορροΐδες και διατροφή

Γενικά πιστεύεται ότι διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, σπόροι, κ.λ.π), επειδή βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, βοηθούν σε περιπτώσεις αιμορροΐδων. Συνιστάται επίσης και η αυξημένη πρόσληψη υγρών. Η διάρροια πιστεύεται ότι επιδεινώνει τα συμπτώματα των αιμορροΐδων και για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να ελέγχεται με την διατροφή (πολλές ίνες) και αντιδιαρροϊκά φάρμακα.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline