Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Διατροφικοί μύθοι που δεν μας αδυνατίζουν
Διατροφικοί μύθοι που δεν μας αδυνατίζουν

Διατροφικοί μύθοι που δεν μας αδυνατίζουν

  • March 5, 2010
  • 0 Likes
  • 67 Views
  • 0 Comments

Η Όλγα Κουνάρη – Μαυριδάκη, M.S., R.D., Κλινικός Διαιτολόγος – Registered Dietitian, διευκρινίζει στο Υγείαonline.gr, τι είναι σωστό και τι λάθος, πάνω σε έξι ευρέως διαδεδομένους μύθους σχετικά με το αδυνάτισμα.


Μύθος 1: Το grapefruit, το λεμόνι και το σέλινο είναι λιποδιαλυτικά.

Πραγματικότητα: Δεν υπάρχουν λιποδιαλυτικά τρόφιμα. Τα παραπάνω τρόφιμα είναι χαμηλά σε θερμίδες ωστόσο αν καταναλώσετε αρκετή ποσότητα από αυτά μπορεί ακόμη και να αυξήσετε το βάρος σας.

Μύθος 2: Σε κάθε γεύμα πρέπει να καταναλώνουμε συγκεκριμένους συνδυασμούς τροφίμων π.χ. κρέας με λαχανικά κι όχι με πατάτες ή ρύζι, γιατί το σώμα μας δεν μπορεί να επεξεργαστεί σωστά διαφορετικά είδη τροφίμων ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να παχαίνουμε.

Πραγματικότητα: Το πεπτικό μας σύστημα είναι απολύτως ικανό, ανά πάσα στιγμή, να επεξεργαστεί, να απορροφήσει και να αποθηκεύσει όλα τα τρόφιμα. Δεν υπάρχουν συνδυασμοί τροφίμων που μας “παχαίνουν”. Αυτό που μας “παχαίνει” είναι η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από όσες χρειαζόμαστε. Σίγουρα ένα γεύμα με κρέας και σαλάτα έχει λιγότερες θερμίδες από την ίδια ποσότητα κρέατος συνοδευόμενη από πατάτες. Όταν καταναλώνουμε όμως ένα γεύμα που περιέχει όλες τις ομάδες τροφίμων στην κατάλληλη για τις ανάγκες μας ποσότητα (και θερμίδες) δεν υπάρχει κίνδυνος να αυξήσουμε το βάρος μας.

Μύθος 3: Αν θέλεις να “αδυνατίσει” η κοιλιά σου, κάνε κοιλιακούς.

Πραγματικότητα: Δυστυχώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε από που θα χάσουμε βάρος. Οι κοιλιακοί θα μας βοηθήσουνε να γυμνάσουμε τους κοιλιακούς μας μύες, όμως αν δεν μειώσουμε τις θερμίδες παράλληλα, το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς δεν θα μειωθεί και έτσι οι γραμμωμένοι κοιλιακοί μας δεν θα φαίνονται. Τα καλά νέα είναι ότι ο συνδυασμός δίαιτας και φυσικής δραστηριότητας (αεροβική άσκηση και ασκήσεις για μυϊκή ενδυνάμωση) επιταχύνει τη διαδικασία απώλειας βάρους και έχει ως αποτέλεσμα ένα σφιχτό όμορφο σώμα. Επιπλεόν, έχει βρεθεί ότι το συστηματικό περπάτημα κινητοποιεί (“καίει”) το λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιακή χώρα ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη.

Μύθος 4: Οι υδατάνθρακες «παχαίνουν».

Πραγματικότητα: Η αυξημένη κατανάλωση θερμίδων απ’ όπου κι αν προέρχονται προκαλεί αύξηση του βάρους. Σε αντίθεση με ότι υποστηρίζεται για τις χαμηλές-σε-υδατάνθρακες δίαιτες (low-carb diets), οι υδατάνθρακες δεν προωθούν την αποθήκευση λίπους ενώ δεν προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη. Επιπλεόν, έχει βρεθεί ότι όσοι ακολουθούν δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες χάνουν βάρος προσωρινά αλλά ένα χρόνο μετά έχουν επαναπροσλάβει το χαμένο βάρος ενώ συχνά ζυγίζουν ακόμη περισσότερο.

Μύθος 5: Όσοι τρώνε πριν κοιμηθούν, παχαίνουν.

Πραγματικότητα: Σημασία έχει τι τρως και όχι πότε τρως. Οι θερμίδες έχουν την ίδια επίδραση στο σώμα ανεξαρτήτως της ώρας που καταναλώνονται. Έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση κανονικών γευμάτων, κυρίως πρωινού, βοηθάει στην απώλεια βάρους όταν τα γεύματα είναι χαμηλά σε λίπος και αποφεύγεται το τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων.

Μύθος 6: Πρέπει να τρώμε όλο το φαγητό που υπάρχει στο πιάτο μας γιατί … τα παιδιά στην Αφρική πεινάνε.

Πραγματικότητα: Εάν καθαρίσουμε το πιάτο μας ή τελειώσουμε το κουτί με τα γλυκά, τα παιδιά στην Αφρική δεν θα χορτάσουν. Αν θέλετε να βοηθήσετε αυτούς που πεινάνε, μαγειρέψτε/ παραγγείλετε λιγότερο φαγητό/ γλυκά και στείλτε τα χρήματα που περισσεύουν σε κάποια φιλανθρωπική οργάνωση.

Όλγα Κουνάρη – Μαυριδάκη, M.S., R.D.
Κλινικός Διαιτολόγος – Registered Dietitian

www.nutritiontherapy.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline