Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Πιο ευάλωτα τα παιδιά στις ιώσεις της άνοιξης
Πιο ευάλωτα τα παιδιά στις ιώσεις της άνοιξης

Πιο ευάλωτα τα παιδιά στις ιώσεις της άνοιξης

  • May 14, 2014
  • 0 Likes
  • 19 Views
  • 0 Comments

altΟ Δρ. Νίκος Βουδούρης, Παιδίατρος – Νεογνολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, τα αίτια που κάνουν τα παιδιά ευάλωτα στις ιώσεις της άνοιξης και με ποιους τρόπους μπορούμε να αποφύγουμε την μετάδοση των ιώσεων.

Η αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης σε συνδυασμό με τις απότομες μεταβολές  της θερμοκρασίας, αποτελούν την βασική αιτία για την εμφάνιση ιώσεων στα παιδιά κατά την άνοιξη. Ο συχνά κακός αερισμός των χώρων αλλά και η πολλές φορές κακή ατομική υγιεινή των παιδιών είναι οι παράγοντες που συντελούν στην εξάπλωσή τους.

Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά προσβάλλονται πιο εύκολα από τις εποχιακές ιώσεις καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως και ο οργανισμός τους δεν διαθέτει όλα τα απαραίτητα αντισώματα τα οποία αποκτά σταδιακά. Επιπλέον, περνούν αρκετές ώρες σε  πολυσύχναστους χώρους όπως  σχολικές αίθουσες, παιδικοί σταθμοί κτλ. όπου η μετάδοση των ιώσεων είναι πολύ ευκολότερη.

Τα συνηθισμένα συμπτώματα των ιώσεων περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, βήχα και πονόλαιμο. Η εμφάνισή τους δε θα πρέπει να πανικοβάλλει τους γονείς, αν και θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο τους κυρίως  εάν τα συμπτώματα γίνουν πιο έντονα.

alt

Ο πονόλαιμος, που συνήθως έρχεται χρονικά πρώτος, κατά κύριο λόγο οφείλεται σε ιογενείς λοιμώξεις, και περιλαμβάνει ελαφρύ πόνο στην κατάποση, κόκκινες και φουσκωμένες αμυγδαλές και συχνά ελαφρύ πυρετό. Συνήθως τα συμπτώματα δεν κρατάνε πολύ και υποχωρούν στις 3-4 μέρες. Για την σωστή αντιμετώπιση του πονόλαιμου δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δίνουμε στα παιδιά αντιβίωση από μόνοι μας, παρά μόνο αν το συστήσει ο γιατρός.

Αντίθετα, οι γονείς θα πρέπει να δίνουν στα παιδιά να πίνουν άφθονα υγρά, καθώς και να χρησιμοποιούν ειδικές παστίλιες που ανακουφίζουν τον πονόλαιμο, που υπάρχουν στα φαρμακεία. Οι παστίλιες αυτές είναι ειδικά σχεδιασμένες ώστε να αρέσουν στα παιδιά, δεν περιέχουν αντιβίωση και έχουν αντισηπτικές  και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

Οι γονείς είναι δύσκολο να ενεργήσουν προληπτικά ώστε να αποφύγουν τα παιδιά τους τις ιώσεις. Ούτε βέβαια μπορούν να απομονώσουν τα παιδιά από το να ζουν και να χαίρονται την κάθε στιγμή της καθημερινότητάς τους. Μέσα από κάθε τους δραστηριότητα, θα αποκτήσουν σταδιακά αντισώματα, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει ο οργανισμός τους τις ιώσεις. Παρ’ όλα αυτά, για τις περιόδους του χρόνου όπου υπάρχουν επιδημίες από συγκεκριμένους ιούς, υπάρχουν κάποιοι απλοί αλλά ταυτόχρονα πολύ αποτελεσματικοί τρόποι που μπορούν να τα προφυλάξουν.

alt

Μερικές συμβουλές:

•       Αερίζουμε καθημερινά το σπίτι για αρκετή ώρα κάθε φορά.

•       Οι φρέσκοι χυμοί καθώς και οι τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C βοηθούν τα παιδιά να έχουν καλύτερο αμυντικό σύστημα απέναντι στις ιώσεις, αλλά και να αντιμετωπίζουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά το κρυολόγημα.

•       Αν φτερνιζόμαστε ή βήχουμε, χρησιμοποιούμε ένα χαρτομάντιλο και μετά το πετάμε στα σκουπίδια. Δεν το αφήνουμε οπουδήποτε, διότι αποτελεί πηγή μικροβίων.

•       Καθαρίζουμε τις επιφάνειες  όπου αγγίζουν συχνά τα παιδιά με ένα αντιμικροβιακό απολυμαντικό.

•       Πλένουμε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό και βοηθάμε  τα παιδιά μας να κάνουν το  ίδιο. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό χεριών.

Για κάθε απορία που έχετε καλό είναι να συμβουλευτείτε και τον / την παιδίατρό σας.

Δρ. Νίκος Βουδούρης
Παιδίατρος – Νεογνολόγος
Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline