Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Μια πρωτεΐνη έρχεται να βοηθήσει στη διάγνωση της εγκεφαλοπάθειας
Μια πρωτεΐνη έρχεται να βοηθήσει στη διάγνωση της εγκεφαλοπάθειας

Μια πρωτεΐνη έρχεται να βοηθήσει στη διάγνωση της εγκεφαλοπάθειας

  • September 28, 2017
  • 0 Likes
  • 17 Views
  • 0 Comments

Πριν βιαστείς να φωνάξεις ότι η εγκεφαλοπάθεια ή αυτό που είναι γνωστό ως CTE (chronic traumatic encephalopathy) είναι διαγνώσιμη εδώ και χρόνια, να σου πούμε ότι το γνωρίζουμε.
    
Αυτό που δεν μπορούσε να γίνει μέχρι σήμερα και για κάποια χρόνια ακόμα, είναι η διάγνωση της όσο ο ασθενής βρίσκεται εν ζωή. Τις περισσότερες φορές μιλάμε για κάτι που ανιχνεύεται μόνο μετά θάνατον.
    
Πρόκειται για μια νόσο που προσβάλλει πολύ τους αθλητές του NFL, με πρόσφατο θύμα τον Aaron Rodriguez, που πέθανε στις 17 Απριλίου. Η δρ. Ann McKee, νευροπαθολόγος, δημοσίευσε μια έρευνα στο περιοδικό PLOS One, όπου εξηγεί έναν τρόπο ώστε να γίνεται η διάγνωση όσο το άτομο είναι ακόμα ζωντανό.
    
Η πρωτεΐνη CCL11 βρίσκεται πάντοτε σε αυξημένη συγκέντρωση όταν κάποιος έχει μια εγκεφαλική νόσο. Συνήθως το Αλτσχάιμερ. Μόνο που βάσει της έρευνας της McKee, στην εγκεφαλοπάθεια η CCL11 βρίσκεται σε ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα.
    
Μια πρώτη διάγνωση φυσικά δεν μπορεί να είναι βέβαιη, γι΄αυτό η McKee προτείνει τακτές εξετάσεις για να φανεί αν μιλάμε για χρόνια περίπτωση CTE. Αυτό είναι ένα πρώτο βήμα ώστε να αποφευχθούν οι θάνατοι, αν και κρίνεται εξίσου σημαντικό να γίνει δυνατό κάποια στιγμή να ανιχνεύεται το μέγεθος της ασθένειας.
    
Προς υπενθύμιση, το CTE, που έχει υψηλά ποσοστά μεταξύ αθλητών, προκαλεί απώλεια μνήμης, πνευματική σύγχυση, επιθετικότητα, οργή και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτοκτονικές τάσεις.
    
Πηγή: Edition.CNN.com
        
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
            
            
            
            
            
          

  • Μοιραστείτε: