Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Νέοι ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου
Νέοι ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου

Νέοι ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου

  • October 1, 2013
  • 0 Likes
  • 43 Views
  • 0 Comments

altΑσθενείς, μικρότερων ηλικιών, οι οποίοι εμφανίζουν καρκίνο του παχέος εντέρου, ο οποίος έχει μεταστάσεις, σε άλλα μέρη του σώματος, αντιπροσωπεύουν μια ομάδα υψηλού κινδύνου, η οποία εμφανίζει τις λιγότερες πιθανότητες να ανταποκριθεί στην αντικαρκινική θεραπευτική αγωγή.

Έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα ότι η νόσος τους θα εξελιχθεί και εμφανίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου παρά ομάδες ασθενών μεγαλύτερης ηλικίας. Τα δεδομένα αυτά αναφέρονται για μια νέα έρευνα η οποία παρουσιάζεται στο φετινό ευρωπαϊκό συνέδριο κατά του καρκίνου.

Από μια ανάλυση επί 20.034 ασθενών οι οποίοι παρουσίαζαν καρκίνο του παχέος εντέρου, από τους οποίους 695 ασθενείς (3%), ήταν ηλικίας μικρότερης των 40 ετών, έδειξε ότι τα άτομα που είχαν τη μικρότερη και τη μεγαλύτερη ηλικία, είχαν το μεγαλύτερο κίνδυνο για εξέλιξη της νόσο και για θάνατο, σε σύγκριση με τους μεσήλικες ασθενείς.
 
Σε σύγκριση με τα άτομα ηλικίας 57 ετών, οι νεότεροι ασθενείς παρουσίαζαν 30% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο, και σε σύγκριση με τους ασθενείς ηλικίας 61 χρόνων, είχαν 28% αυξημένο κίνδυνο για εξέλιξη της νόσου και για μεταστάσεις κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου, μετά την έναρξη της θεραπείας. Οι πιο μεγάλοι ασθενείς, είχαν 72% αυξημένο κίνδυνο θανάτου και 19% αυξημένο κίνδυνο μεταστάσεων σε σύγκριση με τα άτομα 57 και 61 ετών, κατά τη διάρκεια του χρόνου παρακολούθησης.

alt

Όπως δηλώνει ο καθηγητής Dr Christopher Lieu MD, του πανεπιστημίου του Κολοράντο, “Αν και ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζεται μόνο στο 4,6% των ασθενών οι οποίοι είναι ηλικίας μικρότερης των 50 ετών, ή συχνότητα της νόσου συνεχίζει να αυξάνεται σε αυτήν την ομάδα ηλικιών με ρυθμό 1,5% κάθε χρόνο, από το 1992 μέχρι το 2005. Η πιο δραματική αύξηση έχει παρατηρηθεί στην ομάδα ηλικιών μεταξύ 20 ως 29 ετών, όπου έχει υπάρξει μια ετήσια αύξηση 5,2% στους άνδρες και 5,6% στις γυναίκες, καθώς και στην ομάδα ηλικιών 30 ως 39 ετών, όπου έχει υπάρξει μια ετήσια αύξηση κατά 3% στους άνδρες και 2% στις γυναίκες. Οι λόγοι για τους οποίους αυξάνεται η συχνότητα σε νεότερους ασθενείς, παραμένουν άγνωστοι, αν και πιστεύεται ότι μπορεί να παίζουν ρόλο διάφοροι λόγοι, όπως γενετική προδιάθεση, παράγοντες περιβάλλοντος, λιγότεροι πρώιμοι εντοπισμοί του καρκίνου σε αυτές τις ομάδες πληθυσμού, ή συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων”.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline