Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Metabolomics: Νέα διαγνωστική μέθοδος υπογονιμότητας
Metabolomics: Νέα διαγνωστική μέθοδος υπογονιμότητας

Metabolomics: Νέα διαγνωστική μέθοδος υπογονιμότητας

  • April 28, 2010
  • 0 Likes
  • 63 Views
  • 0 Comments

Ο Δρ. Βασίλειος Αθανασίου, Μαιευτήρας – Χειρουργός, Γυναικολόγος, επιστημονικός Διευθυντής του «Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών» εξηγεί στο Υγείαonline.gr, την νέα μέθοδο διάγνωσης υπογονιμότητας μέσω των metabolomics.

Tα «metabolomics», δηλαδή το μεταβολικό προφίλ του εμβρύου, αποτελούν τη πλέον πρόσφατη αξιόπιστη μέθοδο αξιολόγησης της αναπτυξιακής δυνατότητας των εμβρύων και περιλαμβάνει τη μεταβολική ανάλυση του καλλιεργητικού υλικού μέσα στο οποίο αναπτύσσονται. Χρησιμοποιώντας τεχνικές Near Infrared (NIR) Spectroscopy, ανιχνεύουμε στο καλλιεργητικό μέσο όπου βρίσκεται το έμβρυο, διαφορετικούς μεταβολίτες που εκκρίνονται από αυτό στα διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Έχει αποδειχθεί πως ένα έμβρυο δεύτερης ημέρας, για παράδειγμα, έχει διαφορετικές ενεργειακές ανάγκες και εκκρίνει άλλες ουσίες και σε διαφορετική ποσότητα από ένα έμβρυο τρίτης ημέρας ή στο στάδιο της βλαστοκύστης.

Δημιουργώντας, λοιπόν, το μεταβολικό προφίλ του εμβρύου σε συνδυασμό με τα μορφολογικά του κριτήρια μπορούμε να αυξήσουμε το ποσοστό εμφύτευσης ενός βιώσιμου και φυσιολογικού εμβρύου, εξασφαλίζοντας έτσι την μεταφορά ενός και μόνο εμβρύου για την αποφυγή πολύδυμων κυήσεων.

Στο άμεσο μέλλον, λοιπόν, επιπρόσθετες παράμετροι που περιλαμβάνουν την εξέταση του μεταβολικού προφίλ των εμβρύων δύναται να αναλυθούν τόσο στο καλλιεργητικό μέσο ανάπτυξης των εμβρύων, σε βλαστομερίδια, στο ωοθυλακικό υγρό αλλά και σε κοκκώδη κύτταρα, με κύριο στόχο την αύξηση του ποσοστού εμφύτευσης ενός και μόνο αναπτυξιακά καλύτερου και υγιούς εμβρύου.

Το κέντρο μας το οποίο πρωτοπορεί σε όλες τις νέες μεθόδους διαθέτει ήδη το ειδικό μηχάνημα καταμέτρησης των μεταβολικών παραμέτρων των εμβρύων (metabolomics).

Με αυτή μας τη προσπάθεια σκοπεύουμε να βοηθήσουμε περαιτέρω τα υπογόνιμα ζευγάρια στην απόκτηση ενός υγιούς παιδιού.

Δρ. Βασίλειος Αθανασίου
Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών

www.reproduction.gr

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline