Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Τρίτη ηλικία και διαχείριση του χρόνου
Τρίτη ηλικία και διαχείριση του χρόνου

Τρίτη ηλικία και διαχείριση του χρόνου

  • August 29, 2013
  • 0 Likes
  • 41 Views
  • 0 Comments

altΣε μια μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Applied Research in Quality of Life, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν αναφέρουν ότι η αποτελεσματική διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, έχει πολύ μεγαλύτερη επίπτωση στην ποιότητα ζωής του συνταξιούχου, παρά η ποσότητα του χρόνου τον οποίο έχει το άτομο στη διάθεση του για διάφορες ψυχαγωγικές  δραστηριότητες.

Η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλής τον ερευνητή Wei-Ching Wang, του πανεπιστημίου της Ταϊβάν, μελέτησε τις απαντήσεις από 454 συνταξιούχους για να καταλάβει εάν υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου και στη συνολική ποιότητα ζωής τους. Όσον αφορά τον ελεύθερο χρόνο τους, οι συνταξιούχοι ρωτήθηκαν σχετικά με τους στόχους που θέτουν, τη γενική στάση τους προς αυτό το σκοπό και πως προγραμματίζουν και διαχειρίζονται τις δραστηριότητές τους. Χρησιμοποιήθηκε η κλίμακα της Ποιότητας Ζωής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Από τη μελέτη των αποτελεσμάτων της έρευνας, προκύπτει ότι, η η καλή διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, δηλαδή συγκεκριμένες ασχολίες με προγραμματισμό και σωστή διαχείριση του χρόνου, προσφέρει πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής. Η μελέτη αυτή παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα κάτω από το φως ενός διαρκώς αυξανόμενου πληθυσμού μεγάλης ηλικίας, λόγω της αυξανόμενης μακροβιότητας και της μείωσης των ποσοστών των γεννήσεων. Τα φαινόμενα αυτά υποδηλώνουν ότι η συνολική ποσότητα του ελεύθερου χρόνου που διαθέτουν τα άτομα αυξάνεται.

alt

“Η ποιότητα ζωής δεν επηρεάζεται από την ποσότητα του ελεύθερου χρόνου που διαθέτει ένας συνταξιούχος, αλλά από το πόσο αποτελεσματικά το άτομο αυτό διαχειρίζεται αυτόν τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτει”, τονίζει ο ερευνητής Wang. “Συνεπώς, είναι σημαντικό το να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους ως προς το πώς να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τον ελεύθερο χρόνο τους, ώστε να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους“.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline