Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. ‘Φάρμακο’ για την τρίτη ηλικία η συστηματική άσκηση
‘Φάρμακο’ για την τρίτη ηλικία η συστηματική άσκηση

‘Φάρμακο’ για την τρίτη ηλικία η συστηματική άσκηση

  • November 27, 2013
  • 0 Likes
  • 27 Views
  • 0 Comments

altΑκόμη και αν αρχίσει καθυστερημένα, η συστηματική φυσική δραστηριότητα των ηλικιωμένων θα αύξανε κατά τρεις φορές τις πιθανότητες να έχουν “καλή υγεία στην τρίτη ηλικία”, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Παρακολουθώντας επί οκτώ χρόνια ένα δείγμα 3.500 ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 64 χρόνια, βρετανοί ερευνητές απέδειξαν ότι όσοι από αυτούς είχαν συστηματική, ήπια ή έντονη, φυσική άσκηση, είχαν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να διάγουν μία καλής ποιότητας ζωή.

Οι πιθανότητες αυξήθηκαν κατά τρεις φορές στο 10% των ατόμων που άρχισαν για πρώτη φορά να ασκούνται στο διάστημα ανάμεσα στο 2000 και το 2010, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine που ανήκει στον όμιλο British Medical Journal.

Στο τέλος της χρονικής περιόδου της έρευνας, ένα άτομο στα πέντε εθεωρείτο ότι έχει “καλή υγεία, 4 στα 10 είχαν αναπτύξει χρόνια παθολογική κατάσταση, 1 στα 5 υπέφερε από κατάθλιψη ή από νοητική διαταραχή και το ένα τρίτο από μία, τουλάχιστον μερική, ανεπάρκεια.

alt

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Μαρκ Χάμερ, επιδημιολόγο του University College του Λονδίνου, έλαβαν υπ΄όψιν παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη γήρανση, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η οικογενειακή κατάσταση και το εισόδημα. Αν και δεν υπάρχει συμφωνία επί του θέματος, θεωρούν ότι ” καλή υγεία κατά τη γήρανση” μπορεί να ορισθεί ως η απουσία χρόνιας πάθησης, σοβαρής νοητικής διαταραχής ή σημαντικού περιορισμού των φυσικών ικανοτήτων και η καλή ψυχική υγεία.

“Αυτή η έρευνα υποστηρίζει τις πολιτικές υγείας που έχουν ως στόχο να παρακινήσουν τους ηλικιωμένους να αναπτύξουν μία φυσική δραστηριότητα, έστω σε προχωρημένη ηλικία”, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline