Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Ιατρικά απρόοπτα στις καλοκαιρινές διακοπές
Ιατρικά απρόοπτα στις καλοκαιρινές διακοπές

Ιατρικά απρόοπτα στις καλοκαιρινές διακοπές

  • July 18, 2014
  • 0 Likes
  • 20 Views
  • 0 Comments

altΗ Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, ποια είναι τα κυριότερα ιατρικά απρόοπτα που μπορεί να μας συμβούν κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών και πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Τα τραύματα, οι βλάβες από τις υψηλές θερμοκρασίες, τα εγκαύματα, τα τσιμπήματα από τσούχτρες και κουνούπια, η διάρροια, τα περιστατικά πνιγμού, τα νοσήματα από κουνούπια, οι αλλεργικές αντιδράσεις και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ιατρικά απρόοπτα του καλοκαιριού.

Είναι σημαντικό το φαρμακείο πρώτων βοηθειών κατά τα ταξίδια να έχει το ανάλογο βασικό φαρμακευτικό υλικό πρώτης ανάγκης: Ειδικά αντισηπτικά διαλύματα για την γρήγορη αποστείρωση χεριών και τραυμάτων σε περιπτώσεις στις οποίες η πρόσβαση σε καθαρό νερό είναι δύσκολη, αποστειρωμένες γάζες και επιδέσμους, που θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση τραυμάτων, λαβίδα για την αφαίρεση επιφανειακών σωμάτων όπως αγκαθιών αχινού (η λαβίδα και η περιοχή του τραύματος πρέπει πρώτα να αποστειρωθούν με ειδικό αντισηπτικό διάλυμα), κρέμες για τσιμπήματα από κουνούπια τραύματα εγκαύματα τοπικούς ερεθισμούς, αντιαλλεργικά αναλγητικά και αντιπυρετικά χάπια.

Πρέπει να μεριμνήσετε για την εφαρμογή επαρκών δόσεων αντιτετανικού εμβολίου εφόσον δεν έχετε απαγορευτικές αντενδείξεις: Η εύρεση αντιτετανικού ορού σε περιπτώσεις τραυμάτων όταν δεν υπάρχουν στο σώμα προστατευτικά αντισώματα για τέτανο, είναι απαραίτητη και μπορεί να μην είναι εφικτή.

Το ιατρικό ιστορικό σας θα καθορίσει περαιτέρω το είδος των φαρμάκων

Ιατρικά απρόοπτα του καλοκαιριού: Μέτρα πρόληψης

•   Μην οδηγείτε κατά τη νύχτα, εάν είστε άυπνοι, μετά από οινοποσία και χωρίς ζώνη ασφαλείας. Προτιμήστε τα τετράκυκλα από τα δίκυκλα.

•   Να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο από τις 10.30-17.00, να φοράτε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και καπέλο. Κατά την διάρκεια των ημερών καύσωνα να παραμένετε σε σταθερό κλιματιζόμενο περιβάλλον.

•   Η πρόληψη της διάρροιας του καλοκαιριού γίνεται με το καλό πλύσιμο των χεριών και των τροφίμων, το καλό ψήσιμο των τροφών (το φαγητό πρέπει να σερβίρεται ζεματιστό), την αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων από πλανόδιους πωλητές, μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων, αμφιβόλου προέλευσης ποτών ή πάγου. Καλό είναι να καταναλώνονται μόνο εμφιαλωμένα ποτά.

alt

•   Να επιλέγετε καθαρές παραλίες, να μην περπατάτε σε αυτές χωρίς παπούτσια, να κάθεστε σε καθαρή πετσέτα στην παραλία και όχι κατάχαμα. Να χρησιμοποιείτε άοσμα αντηλιακά για να μην προσελκύετε τα έντομα.

•   Τα νοσήματα από κουνούπια μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρά: Στο σπίτι, μην ανοίγετε τα παράθυρα μετά το σούρουπο και χρησιμοποιήστε σήτες και κουνουπιέρες.  Να έχετε μακριά ρούχα, που σκεπάζουν τα χέρια και τα πόδια, παπούτσια κλειστά αντί για σανδάλια και πουκάμισα που «μπαίνουν» μέσα στην φούστα ή το παντελόνι. Να χρησιμοποιείτε  ειδικά αντικουνουπικά σκευάσματα.  

•   Σε πνιγμό μην σπεύσετε να σώσετε το θύμα εάν δεν έχετε εκπαιδευτεί σε ειδικές τεχνικές. Πολλοί πνιγμοί γίνονται κατά την διάρκεια διάσωσης των θυμάτων. Απλώστε το χέρι σας ή δώστε του να πιαστεί από κοντάρι  ενώ εσείς είστε στην ακτή. Πετάξτε του ένα φουσκωτό μαξιλάρι. Μην κολυμπήσετε προς τον πνιγόμενο.

•   Να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κατά τις σεξουαλικές επαφές.

Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770

twitter: twitter.com/amoschovaki
e-mail: amoschovaki@yahoo.gr

Ιστοσελίδες ενημέρωσης του ιατρείου για θέματα Παθολογίας προς συμπληρωματική πληροφόρηση:

Θέματα Υγείας, Frequent MedicaI Disorders, Πυρετός – Λοιμώξεις, Διαβήτης, Υψηλή Πίεση, Εναλλακτική Ιατρική, Χοληστερίνη – Τριγλυκερίδια, Ταξίδια και Υγεία, Νέα Γρίπη , Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας, Στυτική Δυσλειτουργία και Οργανικές Σεξουαλικές Διαταραχές, Χρόνια Κόπωση

Επιμέλεια άρθρου υγείας: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline