Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Το βάδισμα αποκαλύπτει τη ταυτότητά μας
Το βάδισμα αποκαλύπτει τη ταυτότητά μας

Το βάδισμα αποκαλύπτει τη ταυτότητά μας

  • September 15, 2011
  • 0 Likes
  • 104 Views
  • 0 Comments

Ο μοναδικός για κάθε άνθρωπο τρόπος που περπατάει και πιέζει το πόδι του στο έδαφος, μπορεί να αποκαλύψει την ταυτότητά του σχεδόν εξίσου καλά με τα δαχτυλικά αποτυπώματα, υποστηρίζουν Ιάπωνες, Γερμανοί και Βρετανοί ερευνητές, μεταξύ των οποίων ο ελληνικής καταγωγής Γιάννης Γκουλέρμας του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανολόγων και ηλεκτρονικών του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ.

Αν όντως η ανακάλυψη μπορεί να αξιοποιηθεί πρακτικά, τότε ανοίγει ο δρόμος για μια νέα τεχνολογία αναγνώρισης, παράλληλα με την ανάλυση των χεριών, της ίριδας των ματιών, της φωνής κ.α. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι κάθε άνθρωπος έχει ξεχωριστό διασκελισμό και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι πλέον σε θέση να προσδιορίσουν με ακρίβεια περίπου 90% τα ξεχωριστά «πρότυπα βηματισμού».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τοντ Πατάκι του πανεπιστημίου Σίνσου στην Τοκίντα, που δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο περιοδικό της βρετανικής Βασιλικής Εταιρίας επιστημών Journal of Royal Society Interface, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, βελτίωσαν περαιτέρω αυτή την μέθοδο αναγνώρισης, βρίσκοντας τεχνικές μέτρησης του τρόπου που το πόδι ακουμπάει στο έδαφος και σηκώνεται ξανά, καθώς περπατά. Οι Ιάπωνες επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια μέθοδο τρισδιάστατης επεξεργασίας εικόνων για να αναλύσουν το βηματισμό και την πίεση των δακτύλων στο πάτωμα, κάνοντας πειράματα με 104 εθελοντές.

Κατάφεραν τελικά να ταιριάξουν το βηματισμό με τα επιμέρους άτομα με σχεδόν απόλυτη ακρίβεια 99,6%. Προς το παρόν αποδείχτηκε ότι η τεχνική αναγνώρισης μπορεί να φέρει αποτελέσματα σε ξυπόλυτους ανθρώπους, όμως οι ερευνητές πιστεύουν ότι μελλοντικά η νέα τεχνολογία θα είναι δυνατό να αξιοποιηθεί για ελέγχους ασφαλείας σε διάφορες περιπτώσεις. Βέβαια, όπως παραδέχτηκε ο Πατάκι, η μέθοδος λειτουργεί μόνο όταν κάποιος θέλει να αναγνωριστεί, αφού ο καθένας θα μπορούσε να αλλάξει σκοπίμως τον τρόπο που βαδίζει.

Πάντως, όπως είπε ο Ιάπωνας ερευνητής, κατά τη διέλευσή του από την πύλη ενός φρουρούμενου κτιρίου ή ενός αεροδρομίου, κάποιος θα μπορούσε να περπατάει φυσιολογικά και έτσι ένα μηχάνημα να επιβεβαιώνει αυτομάτως την ταυτότητά του, χωρίς να χρειάζεται να δείξει κάποια ταυτότητα, να κοιτάξει, να μιλήσει ή να ακουμπήσει κάπου τα χέρια του κλπ. Πρέπει όμως πρώτα να γίνουν περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί ότι η τεχνική λειτουργεί καλά  και όταν οι άνθρωποι φοράνε παπούτσια – που άλλωστε είναι και το πιο συνηθισμένο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline