Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Μακροζωία: Θα φτάσουμε να ζούμε 1.000 χρόνια;
Μακροζωία: Θα φτάσουμε να ζούμε 1.000 χρόνια;

Μακροζωία: Θα φτάσουμε να ζούμε 1.000 χρόνια;

  • October 17, 2017
  • 0 Likes
  • 21 Views
  • 0 Comments

Κάποιες φορές, όταν συζητάς με την παρέα σου, τυχαίνει να αναφέρεται ένα όνομα. Και λίγα δεύτερα μετά αυτό το άτομο σε παίρνει τηλέφωνο.
    
Μόλις το σηκώνεις, η πρώτη ατάκα που λες είναι «1000 χρόνια θα ζήσεις». Μπορεί να έρθει κάποια στιγμή στο μέλλον, όπου αυτή η ατάκα θα έχει πρακτική βάση.
    
Η επέκταση της διάρκειας ζωής είναι κάτι που οι άνθρωποι αναζητούν σε όλη την διάρκεια της ύπαρξης τους. Μόνο όμως τις τελευταίες 4-5 δεκαετίες έχει πάρει επιστημονική σάρκα και οστά.
    
Η Silicon Valley είναι γεμάτη από entrepreneurs και διάφορους ζάμπλουτους που χρηματοδοτούν έρευνες με τέτοιο στόχο και τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι φωνές που οραματίζονται τον άνθρωπο που θα ζει δύο χιλιετίες.
    
Θα γεννιέται δηλαδή το 2017 και θα πεθαίνει το 3017. Άλλοι μιλούν για 500 χρόνια. Άλλοι κάνουν λόγο για το θάνατο ως επιλογή κι όχι ως κάτι που θα ισχύει για όλους. Μακροζωία λοιπόν. Είναι όμως η μακροζωία κάτι τόσο απλό; Ακόμα κι αν το κατάφερνε η επιστήμη αυτό, θα έπρεπε πρώτα να έχουν λυθεί άλλα ζητήματα.
    
Ο θάνατος είναι μια κατάσταση για την οποία το σώμα προετοιμάζεται από την ημέρα που γεννιέται. Αυτή η διαδικασία έχει μια χρονική διάρκεια. Άλλοι κάτω από τα 100 έτη, άλλοι λίγο πάνω.
    
Το να ζεις 500 χρόνια και από τα 75 μέχρι τα 500 να είσαι ένα κουρασμένο σώμα, με αρρώστιες, με Αλτσχάιμερ ίσως, σίγουρα δεν είναι κάτι που θα το ήθελε κανείς. Ούτε να μοιραστούν αναλογικά η νιότη και το γήρας και να πούμε ότι από 1 μέχρι 100 θα είμαστε παιδιά-έφηβοι, από 101 ως 300 νέοι, από 301 ως 400 μεσήλικες και μετά θα έχουμε 100 χρόνια γήρατος με όλα τα συμπαρομαρτούντα.
    
Το άλλο πρόβλημα της μακροζωίας είναι η αντιστοιχία γεννήσεων-θανάτων. Αν υποθέσουμε ότι κάθε θάνατος φέρνει τρεις γεννήσεις, τότε σε ένα κόσμο χιλιόβιων ανθρώπων, αυτό θα πήγαινε σε 1 προς 36. Θα έφτανε δηλαδή στιγμή που μπορεί σε έναν πλανήτη να ζούσαν ταυτόχρονα 40 δισεκατομμύρια άνθρωποι!
    
Όλα αυτά ίσως φαίνονται κουβέντες για αιώνες μπροστά, αλλά δεν είναι. Η γενετική μηχανολογία και άλλοι κλάδοι της βιολογίας κάνουν διαρκώς πειράματα σε ποντίκια και μαϊμούδες που έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τον άνθρωπο. Προσπαθούν να βρουν τρόπους καλυτέρευσης της υγείας και αυτό είναι πάντοτε το πρώτο βήμα…
    
Πηγή: ΗuffingtonPost.com
        
Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline
            
            
            
            
            
          

  • Μοιραστείτε: