Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. «Ασπίδα» για τα εγκεφαλικά η μαύρη σοκολάτα
«Ασπίδα» για τα εγκεφαλικά η μαύρη σοκολάτα

«Ασπίδα» για τα εγκεφαλικά η μαύρη σοκολάτα

  • February 22, 2010
  • 0 Likes
  • 23 Views
  • 0 Comments

Επιστήμονες από τον Καναδά ανακοίνωσαν πως επανεξέτασαν όλες τις μελέτες που έχουν γίνει με τις σοκολάτες, και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η μαύρη μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από αυτό.

Βέβαια, οι ερευνητές σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν πως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε πέντε-έξι την ημέρα, για να αποφύγουμε το εγκεφαλικό (ας μην ξεχνάμε ότι έχουν και πολλές θερμίδες). Οπωσδήποτε, όμως, λένε, αν είναι να φάει κανείς μια σοκολάτα, ας προτιμήσει την μαύρη.

«Αν είναι να διαλέξει κανείς ανάμεσα στην λευκή, στην γάλακτος και στην μαύρη, οπωσδήποτε υπερισχύει η μαύρη», δηλώνει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Γκουστάβο Σαπόσνικ, διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας Εγκεφαλικών του Νοσοκομείου Σαιντ Μάικλς, στο Τορόντο.

Ο Δρ Σαπόσνικ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα στοιχεία από μελέτες που έχουν δημοσιευθεί την περίοδο 2000-2009 και προγραμματίζουν να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο προσεχές ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας (θα πραγματοποιηθεί στο Τορόντο τον Απρίλιο).

Οι δύο στις τρεις μελέτες που εξετάστηκαν έδειξαν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν κατά 22% έως 46% χαμηλότερος μεταξύ των εθελοντών που έτρωγαν μαύρη σοκολάτα μία φορά την εβδομάδα, με το μεγαλύτερο όφελος να παρατηρείται σε όσους έτρωγαν μόλις 50 γραμμάρια την εβδομάδα.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μαύρη σοκολάτα ασκεί τόσο ωφέλιμη δράση στην υγεία χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες, τα επονομαζόμενα φλαβονοειδή. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύουν τα κύτταρα από τις φθορές της καθημερινής ζωής.

Έως πρότινος, «το μήνυμα ήταν ότι η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα “κακής” ή LDL χοληστερόλης και κατ’ επέκταση με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου», λέει ο Δρ Σαπόσνικ. «Σήμερα είναι πλέον καλά τεκμηριωμένο πως όλες οι σοκολάτες δεν είναι το ίδιο».

Στο δια ταύτα, τώρα: πρέπει να βάλουμε τη σοκολάτα στην διατροφή μας; «Δεν είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να κάνουμε συγκεκριμένες συστάσεις αυτή τη στιγμή», απαντά ο δρ Σαπόσνικ. «Οπωσδήποτε, όμως, μια μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας την εβδομάδα δεν δημιουργεί πρόβλημα».

Μαζί του συμφωνεί η Δρ Κέιτι Κλαρκ, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, η οποία όμως τονίζει πως «η λέξη κλειδί για να μην πληγεί η υγεία είναι το μέτρο», ώστε να αποφευχθούν τα πολλά κορεσμένα λίπη που περιέχουν οι περισσότερες σοκολάτες και ταυτοχρόνως η αύξηση του σωματικού βάρους.

Πηγή :  Web Only

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline