Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. Η κλιματική αλλαγή «σκοτώνει» τις σαύρες
Η κλιματική αλλαγή «σκοτώνει» τις σαύρες

Η κλιματική αλλαγή «σκοτώνει» τις σαύρες

  • May 24, 2010
  • 0 Likes
  • 23 Views
  • 0 Comments

Η άνοδος της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τις σαύρες του πλανήτη, σκοτώνοντας μαζικά μέχρι το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού τους έως το 2080, γεγονός που θα έχει με τη σειρά του ανησυχητικές συνέπειες γενικότερα για τα γήινα οικοσυστήματα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μιας νέας μεγάλης διεθνούς επιστημονικής έρευνας.

Η έρευνα, υπό τον καθηγητή οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας Μπάρι Σινέρβο του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (Σάντα Κρουζ), δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Science“, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.

Οι ερευνητές μελέτησαν τους πληθυσμούς σαυρών ανά τον κόσμο και, όπως είπαν, φαίνεται πως οι σαύρες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πεθαίνοντας με ολοένα ταχύτερο ρυθμό, όσο το κλίμα σταδιακά γίνεται πιο θερμό.

Η έλλειψη των σαυρών θα επιφέρει αναστάτωση σε πολλά οικοσυστήματα, επειδή οι σαύρες αποτελούν κρίσιμο κρίκο στην διατροφική αλυσίδα, καθώς αποτελούν κύρια λεία για πολλά πουλιά και φίδια, ενώ οι ίδιες είναι βασικοί κυνηγοί εντόμων.

Οι βιολόγοι, που συμμετείχαν στη νέα έρευνα, απέκλεισαν άλλους παράγοντες, πέρα από την κλιματική αλλαγή, ως υπεύθυνους για τη σταδιακή εξαφάνιση των σαυρών. Φρόντισαν να κάνουν μελέτες σε προστατευμένες περιοχές (εθνικά πάρκα κ.α.), όπου οι σαύρες δεν κινδυνεύουν από την ανθρώπινη δραστηριότητα, όμως παρόλα αυτά οι πληθυσμοί τους κι εκεί αραιώνουν δραματικά.

Αν και γενικά οι σαύρες θεωρούνται είδος που αγαπά τον ήλιο, η άνοδος της θερμοκρασίας έχει αποδειχτεί ανυπόφορη γι’ αυτές – τουλάχιστον για πολλά είδη τους- με συνέπεια να περιορίζουν τις μετακινήσεις τους, να προτιμούν…τη σκιά και να δυσκολεύονται έτσι να βρουν τροφή και να ζευγαρώσουν, άρα δεν μπορούν να αναπαραχθούν όπως πριν. Αντίθετα με τα θηλαστικά, τα ερπετά, όταν υπερθερμαίνονται, δεν μπορούν να ιδρώσουν ή να λαχανιάσουν για να μειώσουν την θερμοκρασία του σώματός τους, με συνέπεια να αναγκάζονται να καταφεύγουν σε δροσερά μέρη.

Σύμφωνα με τον Σινέρβο, περίπου το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού των σαυρών έχει ήδη εξαφανιστεί.

Πηγή:  ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline