Καλέστε μας! 2182180284
Σύνθετη
Αναζήτηση
  1. Αρχική
  2. «Καμπανάκι» για φάρμακα του άσθματος
«Καμπανάκι» για φάρμακα του άσθματος

«Καμπανάκι» για φάρμακα του άσθματος

  • February 24, 2010
  • 0 Likes
  • 28 Views
  • 0 Comments

Αυστηρή προειδοποίηση σχετικά με δύο δημοφιλή φάρμακα για το άσθμα, τη σαλμετερόλη (περιέχεται στο Serevent) και τη φορμοτερόλη (περιέχεται στο Foradil), απηύθυναν ειδικοί της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDΑ).

Οι υπεύθυνοι της FDΑ ανέφεραν ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα που ανήκουν στην κατηγορία των β-αγωνιστών δράσης μακράς διαρκείας (LΑΒΑ) δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ποτέ μόνα τους για την αντιμετώπιση του άσθματος.

Με βάση την απόφαση της υπηρεσίας, οι παρασκευάστριες εταιρείες των φαρμάκων οφείλουν να προσθέσουν προειδοποίηση στη συσκευασία τους και να λάβουν περαιτέρω μέτρα ώστε να μειωθεί η χρήση τους. Στην προειδοποίηση στο φύλλο οδηγιών των φαρμάκων θα σημειώνεται ότι αυτά δεν θα πρέπει να λαμβάνονται ποτέ χωρίς να συνδυάζονται με ένα φάρμακο ελέγχου του άσθματος όπως είναι τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή. Σημειωτέον ότι υφίστανται φάρμακα ενάντια στο άσθμα τα οποία συνδυάζουν β-αγωνιστές δράσης μακράς διαρκείας με κορτικοστεροειδή.

Οι υπεύθυνοι της FDΑ θα ζητήσουν επίσης από τους παρασκευαστές των LΑΒΑ να διενεργήσουν επιπρόσθετες μελέτες σχετικά με την ασφάλειά τους, ακόμη και όταν λαμβάνονται σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή. Οπως τόνισε ο Μπάντρουλ Τσόουντουρι, διευθυντής του Τμήματος για τα Προϊόντα ενάντια στις Αλλεργίες του Κέντρου για την Αξιολόγηση και την Ερευνα των Φαρμάκων της FDΑ, οι βαγωνιστές δράσης μακράς διαρκείας παίζουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των ασθματικών συμπτωμάτων σε ορισμένα άτομα. Ωστόσο κλινικά στοιχεία δείχνουν ότι όταν λαμβάνονται μόνα τους συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο κρίσεων άσθματος, ανάγκης νοσηλείας, ακόμη και θανάτου.

Πηγή:   www.tovima.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline